Nagorno-Karabah/ Se prefigurează victoria Azerbaijanului în conflictul cu Armenia
Un purtător de cuvânt al forțelor separatiste armene din Nagorno-Karabah a confirmat luni că orașul strategic Shusha (Shushi în armeană) a fost pierdut în fața ofensivei azere. Anunțul ocupării orașului a fost făcut întâia dată duminică de președintele azer Ilham Aliyev, dar separatiștii armeni și Erevanul au respins inițial această declarație ca fiind falsă.
Shusha este al doilea cel mai mare oraș ca mărime din provincia Nagorno-Karabah, care potrivit dreptului internațional aparține Azerbaijanului, dar și-a obținut independența de facto în 1994, în urma unui sângeros război între armeni și azeri. El se află amplasat pe un platou înalt, dificil de cucerit, la doar 10 km sud de capitala provinciei, Stepanakert, dominând principalul drum care leagă Nagorno-Karabah de Armenia.
Anunțul președintelui Aliyev a scos în stradă în Baku zeci de mii de oameni care au manifestat arborând drapele naționale ale Azerbaijanului. În schimb, la Erevan este o atmosferă sumbră, pe măsură ce tot mai mulți refugiați armeni din Nagorno-Karabak se retrag către Armenia.
Între timp, în week-end președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin, respectiv Recep Tayyip Erdoğan au purtat o discuție care pare să pregătească un armistițiu de durată între Armenia și Azerbaijan. Principalele prevederi ale armistițiului ar fi recuperarea de către Azerbaijan a unora dintre cele șapte districte ale sale, situate între Armenia și Nagorno-Karabah, care au fost ocupate suplimentar de armeni în 1994, și trimiterea pe teren a unei misiuni de pace compuse din trupe rusești și turcești. Statutul final al provinciei contestate ar urma să fie stabilit ulterior.
Turcia este principalul susținător al Azerbaijanului, în virtutea înrudirii etnice și lingvistice dintre cele două popoare, în timp ce Rusia a reușit să păstreze o poziție predominantă asupra Erevanului și Bakuului după destrămarea Uniunii Sovietice, chiar dacă are relații mai apropiate cu Armenia, unde deține o importantă bază militară și cu care se află într-un tratat de alianță colectivă.
Președintele azer Ilham Aliyev a arătat că este dispus să oprească ostilitățile care durează deja de șase săptămâni, dar crede că acest lucru nu va fi posibil în condițiile în care la Erevan va rămâne în funcție actualul prim-ministru Nikol Pashinyan.
Pashinyan a ajuns la putere în Armenia în 2018, în urma unei revoluții pașnice care a avut loc la Erevan. Deși a obținut în cele din urmă și acceptul Rusiei, Pashinyan este văzut la Kremlin ca o amenințare din cauza vederilor sale pro-occidentale. Nu este exclus ca Moscova să se servească de înfrângerea iminentă a armenilor din Nagorno-Karabah pentru a se descotorosi de persoana care întruchipează un posibil model al răsturnării de la putere a lui Vladimir Putin și a deschiderii către Occident a Rusiei.
Sursa foto: Twitter/Leyla Mammadova
fără comentarii
Fii primul care comentează