Nu există absolut nicio justificare umană posibilă pentru atacul mișelesc al Hamas asupra civililor israelieni din apropierea granițelor Fâșiei Gaza, derulat în dimineața de 7 octombrie. Oricât de cruntă ar fi ghetoizarea celor două milioane de palestinieni pe o suprafață de cinci ori mai mică decât a Ilfovului, oricât de frustrantă ar fi pentru palestinienii din Cisiordania extinderea coloniilor evreiești prin încălcarea flagrantă a dreptului internațional (o serie întreagă de rezoluții ale ONU, începând cu 237/1967, până la 2334/2016), nu există absolut niciun argument în favoarea masacrului odios al populației pașnice din sudul Israelului.

De aceea, în primele zile ulterioare masivului atac terorist, Israelul a beneficiat pe bună dreptate de compasiunea și susținerea celei mai mari părți a omenirii.

Între timp, această stare de lucruri s-a schimbat. Atacurile aeriene ale forțelor armate israeliene pentru eliminarea țintelor Hamas din Gaza au produs deja circa de trei ori mai multe victime civile în rândul palestinienilor decât invazia din 7 octombrie. Blocada cvasi-totală asupra Fâșiei Gaza, cu accesul tăiat la apă, alimente, medicamente, combustibil, electricitate creează o catastrofă umanitară îngrozitoare: aduceți-vă aminte doar de cât de odioase au părut bombardamentele Rusiei care au lăsat numai parțial marile orașe ucrainene fără electricitate! Apelul la strămutarea a circa 1 milion de palestinieni din nordul Fâșiei Gaza către sudul ei și a populației civile, în general, în Egipt și Iordania, este în același timp nerealist practic și de neacceptat din lipsă de încredere: cine le garantează potențialilor refugiați că se vor mai putea întoarce și dacă vor mai avea unde se întoarce?

Nu este de mirare deci că între timp susținerea opiniei publice internaționale pentru Israel s-a diminuat, existând în prezent un oarecare echilibru în sprijinul acordat celor două tabere.

O operațiune militară terestră de lungă durată în Fâșia Gaza nu va face decât să exacerbeze toate problemele amintite deja mai sus: victime umane nevinovate, foamete, epidemii, sărăcie, disperare. Cu fiecare nou civil palestinian căzut victimă colaterală războiului, Israelul își va pierde din susținătorii de la nivelul internațional și va primi noi blamuri.  Cu fiecare clădire distrusă, cu fiecare cartier părăsit, suspiciunea că Israelul nu dorește doar să elimine Hamas, ci să și modifice iremediabil status quo-ul politic în sensul anexării de facto a unor porțiuni din Gaza, așa cum au solicitat în declarații publice înainte de 7 octombrie partidele radicale de dreapta din coaliția guvernamentală condusă de Beniamin Netanyahu, se va consolida la nivel internațional. Cu fiecare metru în plus pe care soldații israelieni îl vor ocupa în Gaza, imaginea sa de victimă se va preschimba mai accentuat în cea de agresor.

Deserviciul pe termen lung pentru popularitatea și credibilitatea internațională a Israelului va fi uriaș.

Dacă decidenții israelieni înșiși nu realizează ce eroare mare sunt pe cale să comită invadând Gaza, distrugând practic orice șanse de obținere a păcii în Orientul Mijlociu cel puțin pentru următoarea generație, măcar comunitatea internațională – și aici Uniunea Europeană ar putea juca un rol semnificativ – ar trebui să fie îndeajuns de lucidă să împiedice un asemenea act fără drum de întoarcere, oferind căi alternative legale pentru pedepsirea vinovaților din Hamas pentru masacrul din 7 octombrie și soluții pentru stabilirea unor relații pașnice între Israel și palestinieni.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu