Manifestanții au protestat, luni, pe str[zile capitalei islandeze, Reykjavik. Aceștia au cerut un referendum pe tema aderării la Uniunea Europeană (UE). Aderare ce fusese inițial promisă de către Guvern, dar abandonată vineri.

Cele două partide eurosceptice din fruntea țării au fost constrânse să întârzie adoptarea proiectului de lege prin care solicită Guvernului „să retragă candidatura în vederea aderării la UE”, înaintată de Islanda în 2010.

Circa 3.500 de manifestanți au ieșit în fața Parlamentului, luni. Conform poliției, s-a înregistrat cea mai importantă mișcare de protest din țară de la criza financiară din 2009 ce a lovit serios Islanda.

Demonstranții au cerut Guvernului să se țină de promisiunea făcută la alegerile din mai și să organizeze referendumul pentru ca populația să fie consultată cu privire la aderarea la UE.

Negocierile dintre Islanda și UE pentru aderare sunt înghețate de ani de zile din pricina problemei cotei pentru pescuit. Însă neînțelegerile s-au intensificat în septembrie, după ce UE a avertizat cu sancțiuni comerciale dacă Islanda nu își reduce cotele la pescuitul de macrou.

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu