Ambasadorul Olandei: „Poziția Olandei este deja binecunoscută, spațiul Schengen este și așa sub o presiune imensă”
Ambasadorul Olandei în România, Stella Ronner-Grubacic, ministrul Afacerilor Externe al României, Lazăr Comănescu și Cristian Buchiu, din partea Reprezentanței Comisiei Europene în România au susținut, astăzi, o conferință de presă cu ocazia lansării Președinției olandeze a Consiliului Uniunii Europene (în perioada ianuarie-iunie 2016).
Printre principalele teme ale discuției s-au aflat obiectivele echipei olandeze în cele 6 luni de conducere a Consiliului UE, dar și teme mai sensibile, precum aderarea României la Spațiul Schengen, criza siriană sau creșterea economică în Europa.
Oficialul olandez a declarat că dorește sprijinul și implicarea tuturor celor 28 de state membre în problemele actuale cu care se confruntă Uniunea Europeană:
„Subliniez că trebuie nu doar să luăm decizii, ci să le și implementăm. Nu dorim să fim parte a problemei, ci parte a soluției. Ne bazăm pe sprijinul partenerilor români.”
Însă când a venit vorba despre aderarea României la Spațiul Schengen, ambasadorul Olandei nu s-a mai arătat la fel de deschis în rezolvarea problemelor Uniunii și s-a mărginit la reiterarea poziției negative a țării sale:
„Spațiul Schengen este deja supus unei presiuni imense, vom vedea cum vor evolua lucrurile, însă poziția Olandei este binecunoscută în ceea ce privește intrarea României în zona Schengen și nu cred că are rost să extindem această discuție. Deocamdată, ne concentrăm pe consolidarea granițelor externe ale Schengen”, a declarat Stella Ronner-Grubacic.
Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe, a intervenit sec încercând să devieze discuția, în pofida întrebărilor insistente din sală pe tema Schengen:
„Sunt sigur că președinția olandeză, cunoscută pentru pragmatismul său, ne va conduce foarte bine”.
Principalele obiective pe care președinția olandeză la Consiliul European și le propune să le atingă sunt crearea de noi locuri de muncă, creșterea economică pe baza inovării și o mai bună conectare cu societatea civilă.
fără comentarii
Fii primul care comentează