Pacea din Siria, pierdută pe ruta Geneva-Londra. Via Alep
Întâlnirea „Supporting Syria & the Region 2016”, organizată de Germania, Kuweit, Norvegia, Marea Britanie şi ONU cu scopul susţinerii umanitare a Siriei şi a ţărilor vecine, a avut loc la Londra pe 4 februarie.
Principala problemă discutată la întâlnirea din capitala Marii Britanii a fost cea privind finanţarea organizaţiilor care se ocupă cu gestionarea crizei refugiaţilor ce provin din Siria. Drept urmare, statele participante şi partenerii lor au anunţat că vor dona 5,8 miliarde de dolari către ţările destinatare pentru refugiaţi în 2016 şi alte 5,4 miliarde în perioada 2017-2020. Alte probleme discutate au fost protecţia civililor, suportul privind tranziţia politică, crearea de oportunităţi economice pentru refugiaţi şi educarea copiilor, pentru a se asigura că în noul stat, o dată ce se va obţine pacea, nu va apărea problema suplimentară a unei generaţii pierdute. În acest moment 1,7 milioane de copii sunt refugiaţi, iar peste 2,1 milioane de sirieni aflaţi în interiorul ţării nu au acces la educaţie[1].
Alocuţiunea finală a acestui congres s-a terminat cu un apel la responsabilitate: „Avem responsabilitatea de a ne concentra profund asupra conflictului din Siria şi a crizei umanitare oribile, precum şi de a ne asigura că ajutorul nostru va ajunge la cei care au nevoie de el cel mai mult şi că speranţa lor în viitor este încă în viaţă”.
În timp ce la Londra se discuta despre protecţia civililor, la Alep, cel mai mare oraş din Siria şi un bastion al rebelilor antiguvernamentali, continua ofensiva puternică a armatei siriene, cu susţinere aeriană din partea Rusiei. Tot acest tăvălug a produs un val de cel puţin 40.000 de refugiaţi care au fugit din oraş şi bat la porţile Turciei pentru azil[2]. De la 1 februarie, când a pornit ofensiva asupra oraşului, au murit peste 500 de persoane, dintre care 143 de luptători ai regimului Assad, 169 de rebeli, 105 jihadişti din partea Frontului Al-Nusra, precum și 89 de civili, dintre care 23 de copii, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului[3].
Toată această situaţie a făcut ca negocierile de pace de la Geneva, în aşa numita „Conferinţă de pace Geneva III” să se suspende, o dată cu plecarea de la masa discuţiilor a delegaţiei opoziţiei. Înaltul Comisariat pentru Negociere (HNC), cu sediul la Riad, a precizat că nu pot fi purtate negocieri atât timp cât Assad şi aliaţii săi aruncă bombe asupra civililor. ONU a încercat să minimalizeze efectul plecării HNC de la Geneva, susţinând că ambele tabere vor relua negocierile de pace pe 25 februarie, ele arătând o disponibilitate la dialog şi negocieri[4].
Două lucruri sunt sigure.
Mai întâi că Rusia nu va renunţa la a susţine pe câmpul de luptă regimul lui Assad în defavoarea tuturor opozanţilor, fie ei rebelii moderaţi susţinuţi de occidentali sau teroriştii. Moderaţii, neavând de ales, se vor întoarce la masa negocierilor cu Assad care, graţie campaniei susţinute de Kremlin, va avea o poziţie de forţă pe timpul discuţiilor de pace.
În al doilea rând, în acest timp, tot civilii sirieni vor avea cel mai mult de suferit, în ciuda promisiunilor făcute la Londra şi Geneva. Ei sunt nevoiţi să scape dintr-o menghină a războiului şi morţii, în timp ce sub sceptrul unor frici mai mult sau mai puţin imaginare restul lumii îi lasă să cadă victime bombelor propriei armate, ale celor care pretind că îi apără, ale teroriştilor, ruşilor sau americanilor.
Acţiunea tuturor acestor actori care din interese proprii se încăpăţânează să amâne un acord de pace în Siria confirmă încă o dată logica lui Iosif Stalin: „Moartea unui om este o tragedie, moartea a milioane, o statistică”.
Sursa foto: ONU
[1] CO-HOSTS DECLARATION OF THE SUPPORTING SYRIA AND THE REGION CONFERENCE, LONDON 2016, https://www.supportingsyria2016.com/news/co-hosts-declaration-of-the-supporting-syria-and-the-region-conference-london-2016/.
[2] Nick Paton Walsh, Don Melvin, „40,000 fleeing Aleppo as battle for Syrian city intensifies, U.N. group says”, CNN, 6 februarie 2016, http://edition.cnn.com/2016/02/05/middleeast/battle-for-aleppo/.
[3] Mihaela Moise, « Siria: Peste 500 de persoane au fost ucise după lansarea ofensivei regimului pe 1 februarie la Alep », Agerpres, 10 februarie 2016, http://www.agerpres.ro/externe/2016/02/10/siria-peste-500-de-persoane-au-fost-ucise-dupa-lansarea-ofensivei-regimului-pe-1-februarie-la-alep-13-38-11.
[4] „Syria peace talks plunged into new crisis”, Al Jazeera, 3 februarie 2016, http://www.aljazeera.com/news/2016/02/envoy-declares-temporary-pause-syria-peace-talks-160203151042311.html.
fără comentarii
Fii primul care comentează