Islamizarea Europei sau creştinarea refugiaţilor? Date neoficiale privind convertirea musulmanilor imigraţi în Europa
Date neoficiale furnizate de mai multe congregaţii religioase arată că, în pofida temerilor privind islamizarea Europei ca urmare a imigraţiei din Orientul Mijlociu, mulţi dintre musulmanii sosiţi pe bătrânul continent aleg să se convertească la creştinism. Principalele motive invocate de noii enoriaşi sunt credinţa sinceră într-o nouă religie pe care nu o cunoşteau îndeajuns, recunoştinţa faţă de ajutorul primit din partea creştinilor şi speranţa că noua apartenenţă religioasă va conta în rezolvarea pozitivă a cererilor de azil, relatează The Guardian.
Chiar dacă nu există deocamdată statistici oficiale în domeniu, mai multe biserici europene au anunţat creşteri semnificative al numărului de convertiri efectuate în ultima perioadă, culminând chiar cu ceremonii de botezare în masă a zeci de imigranţi proveniţi din state musulmane.
La biserica Sf. Treime din Steglitz, o suburbie a Berlinului, pastorul Gottfried Martens a declarat că numărul enoriaşilor a crescut de la 150, în urmă cu doi ani, la 700 în prezent, diferenţa fiind făcută de musulmani convertiţi la creştinism. La începutul acestui an, în Berlin şi Hamburg au fost înregistrare convertiri în masă, mai multe sute de musulmani fiind convertiţi în slujbe desfăşurate la bazine publice din cele două oraşe germane.
Biserica Catolică din Austria a înregistrat doar în primele trei luni ale acestui an 300 de noi convertiri, estimându-se că aproximativ 70% dintre acestea au survenit în cazul unor refugiaţi.
La catedrala anglicană din Liverpool, Marea Britanie, slujba săptămânală în limba farsi atrage între 100 şi 140 de credincioşi, majoritatea lor covârşitoare fiind refugiaţi din Iran, Afganistan şi alte state din Asia Centrală unde se vorbesc dialecte de origine iraniană.
În rândurile prelaţilor există suspiciuni că o parte a noilor convertiţi trec la creştinism doar pentru a beneficia mai uşor de rezolvări pozitive ale cererilor de azil pe care intenţionează să le depună. În Austria, a fost instituită chiar o perioadă de pregătire şi evaluare de 1 an, înainte de botezul propriu-zis, pe parcursul căreia între 5 şi 10 % dintre cei care solicitau creştinarea renunţă la schimbarea religiei.
Noii creştini sunt însă de părere că suspiciunile trebuie depăşite şi că procesul de creştinare trebuie continuat în rândul celor care doresc să treacă la noua religie. Mohammad Eghtedarian, iranian din Shiraz devenit slujitor al bisericii anglicane din Liverpool, a subliniat că alegerea noilor enoriaşi ar trebui respectată, indiferent de motivele care au determinat-o: „Pe cine cred că induc în eroare? Ministerul de interne, pe mine ca pastor sau pe Dumnezeu?”
fără comentarii
Fii primul care comentează