Fostul şef al oficiului european anti-fraudă (OLAF), Giovanni Kessler, a declarat într-un interviu că este nevoie de o agenţie federală europeană pentru supravegherea frontierelor externe ale Uniunii Europene, deoarece standardele diferite de control din statele membre permit realizarea unor fraude importante.

„Avem 28 de servicii vamale pentru bunuri şi 28 de agenţii de pază a frontierelor, deci 56 de agenţii pentru o graniţă. Părerea mea este că trebuie să mergem mai departe şi să implementăm o uniune vamală completă, prin fondarea unei autorităţi vamale europene”, a spus Kessler, care a devenit şeful serviciului vamal italian.

Printre motivele invocate de Kessler se numără nevoia de a asigura „consistenţa calităţii şi cantităţii controalelor” şi „evitarea competiţiei potenţial primejdioase şi ascunse între statele membre”

Potrivit publicaţiei Politico, prin „competiţie periculoasă” trebuie înţeleasă întrecerea între diferitele state membre pentru atragerea unui trafic mai mare în propriile porturi, prin crearea unei reputaţii a propriilor servicii vamale ca fiind mai puţin intruzive în timpul controalelor.

Cel mai grav asemenea caz înregistrat de OLAF este cel finalizat în august 2017, în care s-a stabilit că autorităţile britanice au închis ochii faţă de o reţea de crimă organizată care a introdus în Europa bunuri chinezeşti ultra-ieftine, producând un prejudiciu total Uniunii Europene şi altor state membre de 5 miliarde de euro.

Europunkt aminteşte că premierul olandez, Mark Rutte, a declarat în luna septembrie a.c. că ţara sa se opune intrării României în Schengen din cauza temerilor privind corupţia şi paza frontierelor.

„Nu acum. Ne opunem. Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția”, a precizat Rutte la momentul respectiv.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu