Instabilitate politică în Germania/ Merkel nu reuşeşte să formeze un guvern majoritar
Germania este aproape de scenariul alegerilor anticipate după ce duminică noaptea negocierile de formare a unui guvern purtate de CDU-CSU (creştin-democraţi), verzi şi liberali au eşuat, iar fruntaşii SPD (social-democraţi) au votat în unanimitate refuzul de a intra la guvernare.
Dacă nu va reuşi să convingă alte formaţiuni să intre la guvernare, Angelei Merkel nu îi rămân decât două variante, ambele nemulţumitoare: cea a unui guvern minoritar sau alegerile anticipate.
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a invitat partidele politice la continuarea negocierilor şi la flexibilitate, subliniind ineditul şi gravitatea situaţiei.
„Ne aflăm în faţa unei situaţii care nu a mai apărut în istoria Republicii Federale Germane în ultimii 70 de ani. Mă aştept de la toată lumea să fie pregătită pentru discuţii astfel încât să fie posibilă investirea unui guvern”, a declarat preşedintele german.
Preferinţele de vot nu s-au schimbat simţitor în Germania faţă de alegerile legislative din 24 septembrie, în care CDU-CSU a ocupat primul loc, cu aproape o treime din voturi, urmată de SPD, cu circa 20% şi apoi încă alte 4 partide, care au obţinut rezultate între 9 şi 13%.
Imposibilitatea formării unui guvern stabil în Germania atrage după sine stagnarea în procesul de reformă a UE. Europunkt a atras atenţia asupra riscurilor prezentate de fărâmiţarea spectrului politic din principalele state europene pentru funcţionalitatea respectivelor state şi a structurilor europene (vezi articolul Fărâmiţarea politică din Olanda, Franţa şi Germania. Europa, între victoria împotriva populismului şi liniştea dinaintea furtunii?).
fără comentarii
Fii primul care comentează