În democrațiile consacrate dezbaterile academice se practică de sute de ani. Încă din 1998 Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică  a înțeles că debate-ul este chintesențial pentru democrație și că în condițiile în care se intenționează apărarea și dezvoltarea democrației în România, educația prin dezbateri este imperativă pentru generația tânără.

Acest sport al minții, există, deci, și la noi și tinerii români se descurcă foarte bine atât în competițiile naționale cât și în cele internaționale. Au demonstrat-o, ca în fiecare an, în cadrul Turneului Campionilor în Dezbateri o competiție la care au participat, la început de noiembrie, cei mai buni debateri români, studenți și absolvenți atât la drept cât și în alte domenii, în România și în străinătate (Cambridge, Sheffield, Aalborg).

[vsw id=”UmQ_Bh3ZZGY” source=”youtube” width=”640″ height=”344″ autoplay=”no”]

 • Cum se întâmplă?

Această competiție are un format standard – British Parliamentary – formatul de elită al dezbaterilor. Practicat la Campionatul Mondial de Dezbateri Universitare, formatul implică 4 echipe (2 ale Guvernului și 2 ale Opoziției) care dezbat pe o anumită temă (moțiune) în runde de aproximativ 45 de minute. După șase runde pe parcursul cărora  echipele au alternat rolurile de Guvern sau Opoziție, echipele finaliste desemnate de arbitrii Turneului, acced în final:

 • Ce se întâmplă?

Competiția durează trei zile, pe parcursul cărora participanții aduc argumente pro și contra pe teme care multora li se pot părea cel puțin complicat de urmărit, precum: „Acest Parlament (AP) crede că Partidul Democrat din SUA ar trebui să condamne public și decisiv ANTIFA.” sau „AP ar utiliza întodeauna arestul la domiciliu și munca neremunerată ca pedepse pentru condamnații care nu au săvârșit infracțiuni violente.”. În cele două zile de runde preliminare și a finalei, cele 8 echipe invitate în această competiție au livrat peste 100 de discursuri pe teme pregătite cu doar 10 minute înainte de începerea meciurilor din runde.

Moțiunea dezbătută în finală„Acest Parlament crede că România ar trebui să renunte la cota unică în favoarea unui sistem de taxare progresivă, pentru impozitarea veniturilor personale” a fost, însă, documentată de către competitori, încă de la începutul competiției. Turneul a fost câștigat de către echipa Opoziției 2 care a susținut că aplicarea unei cote unice de impozitare nu este o soluție pentru României, aducând în discuție scurgerile masive de capital pe care aplicarea unei astfel de măsuri le poate provoca, dar și efectele ei asupra marilor investitori, așa cum se poate urmări în dezbaterea pe larg, disponibilă aici.

 • Câștigătorii ediției din 2017

Cupa a fost luată acasă de o echipă de debateri din Cluj și titlul de cel mai bun vorbitor a fost adjudecat de către Ioana Covei, debater și trainer cu experiență, care a câștigat anul acesta mandatul de reprezentant de tineret al României la ONU.

 • Echipe&Votul Publicului: Echipa Opoziției 2, formată din:
  • XENIA BURGHELEA – avocat pledant în Cluj, fost asistent universitar al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai
  • LEONARDO MĂRINCEAN – președinte Asociația Da Vinci’s System Debate Club, Turda
 • Top 3 vorbitori:
  • Locul I: IOANA COVEI – masterand în studii culturale la UniBuc și reprezentant pentru tineret al României la ONU
  • Locul II: LAURA DRĂGOI – absolventă de ASE și trainer de debate
  • Locul III: LEONARDO MĂRINCEAN

În contextul în care timpul disponibil este din ce în ce mai limitat și nu suntem antrenați să gândim critic – deoarece nu am fost educați în acest sens -, fenomenul de alternative facts și de fake news cunoaște o ascensiune îngrijorătoare. Proiecte precum Turneul Campionilor demonstreaza tocmai faptul ca dezbaterile academice au capacitatea de a stimula abilitățile tinerilor de a gândi critic și independent. Și aceasta este abilitatea care va fi de natură să influențeze semnificativ calitatea alegerilor pe care ei, ca viitori adulți, le vor face și, deci, a vieților lor și a celor din jur.

 
 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu