Multitudinea și diversitatea provocărilor specifice începutului mileniului al III-lea, simultan cu modificările ample determinate de globalizare și ascensiunea digitalului, aduc din nou în prim plan problematica reprezentată de breșele existente în sistemele de securitate, precum și modul în care utilizatorii sistemelor de operare reușesc să se protejeze în fața unor astfel de atacuri.

Un ofițer din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate a Inspectoratului General al Poliției Române a comentat pentru Europunkt, într-un interviu acordat lui Vladimir Adrian Costea, pe marginea dinamicii provocărilor în spațiul informatic.

1

Vladimir Adrian Costea: Pentru început, vă rog să-mi spuneți cum este astăzi definiți conceptul de securitate în spațiul online. Care este schimbarea de paradigmă pe care o identificați în contextul proliferării amenințărilor cibernetice?

Ofiţer specializat DCCO: Securitatea în spațiul online, ca și concept, poate fi definită ca suma dintre măsurile de precauție luate de un utilizator și nivelul de instruire al acelui utilizator în ceea ce privește interacțiunea cu mediul online.

Creșterea volumului de amenințări cibernetice, precum și transformarea acestora în atacuri din ce în ce mai sofisticate, determină structurile specializate de aplicare a legii ale Poliției Române să evolueze în ceea ce privește metodele de investigare, pentru combaterea criminalității informatice.

Care sunt amenințările la care sunt expuși utilizatorii în spațiul informatic?

Amenințările actuale și frecvente la care se pot expune utilizatorii în spațiul informatic sunt infectarea cu aplicații malițioase care le pot expune datele personale (atât utilizatorii de sisteme informatice clasice, cât și utilizatorii de terminale mobile) și infectarea cu aplicații malițioase ce le pot altera, compromite sau restricționa accesul la datele informatice (atacuri de tip ransomware).

Care sunt repercusiunile pe care aceste amenințări le generează asupra securității spațiului informatic?

Ca repercusiuni ale amenințărilor, amintim furtul de identitate,  compromiterea sau restricționarea accesului la datele informatice ale utilizatorilor, ori pierderi financiare prin compromiterea conturilor bancare.

Utilizatorii pot cădea victime ale unor infracțiuni care, deși nu sunt din sfera criminalității informatice, pot fi determinate sau amplificate de amenințările cibernetice (dezvăluirea unor date personale, prin compromiterea conturilor online).

Care sunt măsurile pe care le-au luat România pentru a proteja utilizatorii în mediul online? Dar UE?

Pentru prevenirea amenințărilor și protejarea utilizatorilor sunt derulate campanii de prevenire împreună cu structurile specializate din Poliția Română și se colaborează permanent cu instituțiile de aplicare a legii din U.E. și Europol, pentru identificarea celor mai recente tendințe în ceea ce privește criminalitatea informatică.

Care sunt perspectivele și provocările pe care le identificați în raport cu dimensiunea securității spațiului informatic?

Provocările în spațiul informatic au o dinamică complexă, noi tendințe în ce privește criminalitatea informatică apărând într-un ritm sporit. Acest fapt este determinat de evoluția constantă a tehnologiei, în paralel cu amenințările din spațiul cibernetic. Atacurile informatice devin mai sofisticate, mai greu de depistat în timp util, iar măsurile de precauție luate de infractori împotriva detectării sunt din ce în ce mai complexe.

Perspectivele, în ceea ce privește activitatea specialiștilor din Poliția Română, sunt de a fi mereu în pas cu noile tendințe apărute în criminalitatea informatică, pentru ca faptele ilegale în acest domeniu să poată fi prevenite și combătute.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu