Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a precizat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă că susţine atât procedura numirii şefului executivului european din rândul aşa-zişilor Spitzenkandidaten propuşi de grupurile parlamentare, cât şi alegerea unui număr de europarlamentari pe liste transnaţionale. Totuşi, înaltul demnitar european consideră că nu este timp pentru implementarea celei de-a doua măsuri până la alegerile europarlamentare din mai 2019.

Juncker s-a arătat mulţumit de funcţionarea procedurii informale din 2014, când statele membre reunite în Consiliu au avut de ales pentru numirea în funcţia de şef al executivului european persoane propuse de grupurile parlamentare europene în alegeri, denumite în jargonul european Spitzenkandidaten.

”Procedura desfăşurată pentru prima dată în 2014 a funcţionat bine şi dorim să o permanentizăm”, a declarat Juncker.

De asemenea, preşedintele Comisiei s-a arătat favorabil propunerii preşedintelui francez Emmanuel Macron de a alege o parte a europarlamentarilor pe liste transnaţionale, dar s-a arătat sceptic că acest lucru va putea fi decis şi organizat până la alegerile din 2019.

”Impresia mea este că este nevoie de o reflecţie mai aprofundată; nu văd cum s-ar putea concretiza această idee pentru scrutinul electoral din 2019. Rămâne prea puţin timp pentru a obţine aprobarea şefilor de stat şi de guvern”, a estimat Jean-Claude Juncker.

Tot ansamblul propunerilor Comisiei Europene privind alegerile europarlamentare din 2019 vor fi prezentate liderilor europeni pe 23 februarie, într-o reuniune informală unde se vor discuta eventualele reforme instituţionale privind alegerea Parlamentului European şi numirea comisarilor europeni.

Sursa: Agerpres

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu