Sezonul încrucișat România-Franța a luat ființă din voința politică a ambelor state, având drept scop actualizarea imaginii și percepției celor două popoare unul față de celălalt, intărirea legăturilor economice, științifice, culturale și sociale care unesc cele două țări, sublinierea dinamismului și imaginației creatorilor și mediului de afaceri, precum și reafirmarea atașamentului celor două țări față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării.

Pe parcursul celor șapte luni, Sezonul va cuprinde peste 300 de activități artistice, culturale, științifice și educaționale, organizate de instituții din ambele țări. Primordiale sunt colaborările încrucișate pe care programul își propune să le încurajeze între operatori culturali publici și privați, instituții de învățământ, companii, creatori români și francezi și alte entități interesate, obiectivul fiind acela de a facilita schimbul de experiențe și asocierea dintre cele două țări, relatează Ministerul Culturii.

Eliza Mara Barnea, de profesie inginer, a urmat în cadrul studiilor de masterat un program de Management al Inovației, cu specializare in Cultură si Dezvoltare și ocupă, în prezent, funcția de responsabil mecenat și artele spectacolului, în cadrul MAE, pentru Sezonul România-Franța.

Eliza Mara Barnea
Presa abundă zilele acestea de informații despre ceea ce deja cunoaștem drept Sezonul încrucișat România-Franța. Ce a stat la baza acestei inițiative, de unde a pornit și cum s-a materializat aceasta?
Organizate începând cu anul 1985, în Franța, Sezoanele reprezintă deja o tradiție ce deschide dialoguri cu alte țări în jurul nu numai al artelor și a culturii, dar și al cercetării, educației superioare, economiei sau turismului. Dorința organizării unui Sezon România-Franța este veche de două decenii. Au mai existat discuții, dar decizia comună a fost luată în 2015 și a fost anunțată public în septembrie 2016. Atât Ambasada României de la Paris, cât și Ministerul de Externe și cel al Culturii au colaborat pentru acest acord.

Organizat sub egida celor doi șefi de stat, Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, Sezonul România-Franța este primul Sezon încrucișat organizat de Franța cu o țară membră a Uniunii Europene, Sezon ce coincide, de asemenea, cu preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, dar și cu Centenariile României moderne și al sfârșitului Primului Război Mondial. România este o țară istoric francofonă și francofilă, iar acest amplu proiect de diplomație publică și culturală urmărește nu doar întărirea relațiilor dintre cele două țări și al parcursului lor european comun, ci și actualizarea imaginii pe care cele două societăți o au una față de cealaltă, a scenelor culturale, a realităților economice sau provocărilor societale contemporane.

În ce orașe ale Franței și României se vor putea bucura doritorii de produsele culturale, educaționale, științifice și economice ale celor două țări?
Gândită în colaborare de cei doi comisari generali ai Sezonului, Andrei Țărnea și Jean-Jacques Garnier, programarea Sezonului România-Franța include peste 400 de proiecte, ce se vor desfășura în perioada 27 noiembrie 2018-16 aprilie 2019, în Franța, și 18 aprilie-14 iulie 2019, în România.

Sezonul dorește să ofere o imagine coerentă a scenelor culturale română și franceză actuale, iar pentru aceasta, este esențială implicarea comunităților locale și a specificurilor regionale. În acest sens, programarea va fi accesibilă în peste 80 de orașe din Franța, precum Paris, Bordeaux, Lyon, Nantes, Marseille, Roubaix sau Caen și, ulterior, 35 de orașe și localități din România, precum București, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Bistrița sau Tălmaciu.

saison france-roumanie 2019

Sursa fotografiei: Facebook Saison France-Roumanie

Care credeți că va fi impactul acestor acțiuni asupra francezilor?
Cred că vor suscita curiozitate. Cred că vor încuraja deschiderea. Cred că vor aduce răspunsuri, dar vor ridica și semne de întrebare, cu privire la lucrurile pe care credeam că le știm unii despre ceilalți, cu privire la prejudecăți și perspective. Ne dorim ca Sezonul să se întindă mai departe de perioada oficială, să ofere o imagine amplă a societăților contemporane română și franceză, să creeze un fundament pentru cooperări viitoare, un spațiu în care se pot împărtăși idei și forme de exprimare artistică, în care să putem învăța unii de la alții și în care să putem construi împreună.

Sursa fotografiei: Facebook Saison France-Roumanie

Sursa fotografiei: Facebook Saison France-Roumanie

Cum a fost gândit afișul Sezonului încrucișat România-Franța și ce semnificație are acesta?
Identitatea vizuală a Sezonului, construită în jurului cuplurilor franco-române, Edith Piaf-Dracula, respectiv Maria Tănase-Napoleon, este, în sine, o provocare, adresată atât publicului, cât și nouă. O provocare de a vedea dincolo de evident, de a ne uita clișeele. Clișeele sunt o componentă inevitabilă a percepției pe care o avem asupra unei țări și tocmai de aceea am ales să le utilizăm, pentru a le putea depăși. Afișul este în același timp un tribut colorat și dinamic adus artei, de toate felurile, prin două simboluri, personnages phares, ale cântecului românesc și franțuzesc, prin faimosul portret ecvestru al lui Napoleon, de Jacques-Louis David, prin literatura lui Jules Verne și al său ”Castel din Carpați’’ sau prin imaginea contelui Dracula, păstrată în istoria cinematografiei mondiale de Bela Lugosi.

Care sunt dezideratele ce se doresc a fi atinse în urma acestei inițiative comune?
Sezonul România-Franța are, în primul rând, vocația de a reactualiza percepția pe care cele două societăți o au una față de cealaltă. Vorbim, de asemenea, de întărirea legăturilor diplomatice, culturale și economice dintre cele două țări, de aducerea în prim-plan a dinamismului scenelor culturale și a mediilor antreprenoriale române și franceze, dar nu în ultimul rând, de crearea unui spațiu al cooperării, al exprimării libere și creative, al recunoașterii istoriilor comune și al valorilor europene împărtășite.

Mai multe informații despre Sezonul încrucișat România-Franța se regăsesc pe pagina Ministerului Culturii, precum și pe cele două pagini oficiale de Facebook ale Sezonului: Sezonul România-Franța și Franța-România.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu