Miniştrii de interne din cinci state ale Uniunii Europene vor participa luni la o întâlnire în Malta pentru a stabili preliminar un mecanism de repartizare automată a migranţilor sosiţi pe mare, care să pună capăt negocierilor caz cu caz pentru fiecare operaţiune de salvare din Mediterana, transmite AFP, citată de Agerpres.

Miniştri de interne german, francez, italian, maltez şi finlandez (a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE)  lucrează la un sistem care să repartizeze în mod sistematic migranţii salvaţi pe mare către statele membre UE, pe bază de voluntariat.

La reuniune va mai lua parte comisarul european pentru migraţii, Dimitris Avramopoulos, urmând ca sistemul creionat în Malta să fie aprobat la Consiliul JAI (Afaceri Interne şi Justiţie) la începutul lui octombrie, la Luxemburg.

Italia, care îşi acuză partenerii că nu au sprijinit-o în faţa crizei migranţilor, a solicitat cu insistenţă mecanismul de repartiţie care se doreşte a fi unul temporar în aşteptarea renegocierii Regulamentului Dublin, ce prevede ca tratarea cererilor de azil să revină ţărilor de sosire, un mecanism ce aşează povara, din simple raţiuni geografice, pe umerii Italiei, Greciei, Spaniei sau Maltei.

Noul sistem, susţinut de mai multe ţări, începând cu Franţa şi Germania, şi coordonat de Comisia Europeană, trebuie ‘să garanteze Italiei sau Maltei că partenerii lor pot prelua rapid persoanele debarcate şi să aibă o organizare mai solidară şi eficace’, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron, în cursul unei deplasări la Roma.

Cu prilejul unei reuniuni informale la nivel de miniştri de externe şi de interne, desfăşurată în iunie la Paris, 15 state îşi dăduseră acordul pentru crearea unui ‘mecanism de solidaritate european’. Opt dintre state (Croaţia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Portugalia) se declaraseră dispuse să participe ‘în mod activ’.

Conform informaţiilor de presă, Franţa şi Germania ar accepta să primească fiecare 25% dinte migranţii salvaţi, iar Italia 10%.

Sursa foto: Facebook/Help Refugees

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu