Franța nu va include în schema de sprijinire cu lichiditate a companiilor afectate de criza produsă de noul coronavirus acele business-uri care sunt înregistrate în paradisuri fiscale, a anunțat joi ministrul francez de finanțe și al economiei Bruno Le Maire, într-un interviu pentru France Info în care a detaliat și alte condiții puse firmelor care vor să beneficieze de ajutorul de stat.

„Este de la sine înțeles că dacă o întreprindere are sediul fiscal sau deține filiale într-un paradis fiscal – și vreau să spun asta cu multă putere – ea nu va putea beneficia de ajutoarele din partea trezoriei de stat”, a subliniat Le Maire.

„Este de la sine înțeles că sunt reguli care trebuie respectate. Dacă ați primit beneficii din partea trezoreriei, nu puteți să distribuiți dividende și nu puteți să răscumpărați acțiuni. Dacă vreodată sediul dvs. social a fost plasat într-un paradis fiscal, este evident că nu veți putea beneficia de sprijinul public”, a întărit ministrul francez.

Pe lista franceză a paradisurilor fiscale se află în prezent 13 state și teritorii: Anguilla, Bahamas, Fiji, Guam, Insulele Virgine americane, Insulele Virgine britanice, Oman, Panama, Samoa americană, Samoa, Seychelles, Trinidad-Tobago și Vanuatu.

State europene și americane cu regimuri fiscale laxe, asemănătoare paradisurilor fiscale, precum Olanda, Luxemburg, Malta și Delaware nu figurează pe lista neagră a autorităților franceze, deși comuniștii și conservatorii au introdus în parlament un amendament în acest sens, care este discutat vineri.

Măsuri simulare de restricționare a ajutoarelor de stat către companiile înregistrate în paradisuri fiscale au fost anunțate până acum în Europa de Danemarca și Polonia.

„Când cheltuim miliarde din banii contribuabililor pentru salvarea companiilor și locurilor de muncă, acești bani trebuie să fie folosiți în acest scop, nu să fie trimiși într-un paradis fiscal în cealaltă parte a lumii”, a explicat Rune Lund, purtător de cuvânt al Alianței Roșii-Verzi, de stânga, din Danemarca, pentru Reuters.

Potrivit unor estimări, guvernele lumii pierd anual venituri fiscale cifrate între 500 și 600 miliarde de dolari din cauza corporațiilor înregistrare în off-shore-uri.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu