Confruntată cu tot mai multe studii care indică evoluții îngrijorătoare în privința tinerilor care folosesc rețelele de socializare pe telefoanele lor mobile, Uniunea Europeană impune mai multe restricții acestora de la sfârșitul lunii august, prin Actul legislativ al serviciilor digitale – Digital Services Act (DSA).

Toate platformele online cu peste 45 de milioane de utilizatori în UE – Instagram, Snapchat, TikTok, Pinterest, YouTube ș.a.m.d. – se vor afla în fața obligației de a depune rapoarte anuale privind impactul design-ului, algoritmilor, publicității și regulilor de folosire pe care le au asupra unor domenii precum protecția și sănătatea mentală a minorilor. Pe baza acestor rapoarte și a opiniilor exprimate de companii de audit, de experți ai Comisiei Europene și de alți cercetători, marile rețele de socializare vor fi nevoite să introducă măsuri suplimentare pentru diminuarea efectelor negative a utilizării serviciilor pe care le oferă, de exemplu, eliminarea funcției de redare continuă.

Printre limitările generale pe care Comisia Europeană le dorește implementate se numără imposibilitatea legală ca platformele să folosească datele de navigare ale minorilor în scopuri de publicitate țintită, dar și dezactivarea funcției de derulare nelimitată a paginilor cu postări.

Companiile care vor încălca prevederile DSA sunt pasibile de o amendă penală de până la 6% din cifra de afaceri.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu