Prima navă transportatoare de gaz natural lichefiat din SUA către terminalul din Krk, Croația, a fost descărcată complet duminică, după ce sosise la destinație vineri, ceea ce marchează începutul exploatării comerciale a noului element de infrastructură energetică din nordul Mării Adriatice.

Nava transportatoare „Tristar Ruby” care a inaugurat terminalul situat pe o insulă croată a adus în Europa 143000 metri cubi de gaz. Capacitatea totală a terminalului este de 2,6 miliarde de metri cubi pe an, ea fiind deja rezervată în întregime în următorii trei ani.

Terminalul de la Krk va contribui la diversificarea aprovizionării Croației cu gaze naturale, care până acum se baza exclusiv pe gazele rusești și pe producția proprie. Terminalul va deservi și alte țări central-europene, printre care Ungaria și Slovenia, dar și Italia.

Terminale similare au fost deja construite în Polonia, la Swinoujscie, dat în exploatare pe 16 iunie 2016, și Lituania, la Klaipeda, dat în exploatare pe 27 octombrie 2014. Un alt important terminal pentru gaze naturale lichefiate este planificat să fie construit și dat în folosință până în 2023 la Alexandropoulis, Grecia.

Sursa: Reuters

Sursa foto: Independent Balkan News Agency

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu