Producătorii români pot beneficia de fonduri europene pentru promovarea vinurilor, asigurarea culturilor sau pentru reconversia podgoriilor, prin intermediul Programului Naţional de Sprijin în sectorul vitivinicol, care dispune de o alocare anuală de 47,7 milioane de euro, până în 2018.

Sprijjinul financiar pornește de la 50% din cheltuielile eligibile și poate ajunge până la 75%. Pentru accesarea acestor fonduri europene, producătorii au la dispoziție, în perioada 2014-2018, mai multe măsuri eligibile, respectiv: promovarea vinurilor, restructurarea și reconversia plantațiilor viticole, asigurarea recoltelor și investiții în sectorul viticol.

Promovarea vinurilor /Cum să cucerești noi piețe din Turcia, Canada sau Vietnam

Pentru promovarea vinurilor, România își propune să finanțeze 25 de programe. În principiu, sunt țintite piețe pe care România a intrat deja, prin accesarea finanțării europene în perioada anterioară, respectiv 2009-2013. Este vorba despre piețele din China, Japonia, Tailanda. În plus, sunt vizate noi piețe din Turcia, Vietnam, Rusia, Coreea de Sud, Canada.

Valoarea sprijinului financiar este de cel mult 50% din cheltuielile eligibile.

Pentru promovarea în țări terțe, beneficiarii sprijinului financiar sunt societăţi producătoare de vinuri cu denumire de origine controlată (D.O.C.) şi/sau indicaţie geografică protejată (I.G.P.) sau organizaţiile interprofesionale ai căror membri produc şi exportă vinuri cu D.O.C. / I.G.P. Beneficiarii promovării prin informare în statele membre sunt organizațiile de producători și organizațiile interprofesionale.

Restructurarea si reconversi podgoriilor/ Ținta României- pste 4.800 de hectare, modernizate până în 2018

Pentru programele de reconversie/restructurare, sprijinul financiar se acordă la hectar și este de cel mult 75% din cheltuielile eligibile.

Beneficiarii acestor programe sunt producătorii viticoli, persoane fizice sau juridice care deţin şi/sau exploatează suprafeţe de viţă-de-vie cu soiuri nobile.

În perioada 2014 – 2018, România îşi propune să restructureze anual o suprafaţă de viţă-de-vie de aproximativ 4800 ha, ceea ce ar reprezenta un procent anual de 2,5% din suprafaţa viticolă totală.

Asigurarea recoltei

Sprijinul financiar acoperă între 50% și 80% din costul primelor de asigurare, în funcție de pierderile pentru care sunt încheiate.

Beneficiarii sunt producătorii agricoli persoane fizice/juridice care asigură recolta plantaţilor viticole cu struguri de vin  pentru fenomenele menţionate anterior.

Investiții/ De la strugure la vinul din cramă, îmbuteliat și ambalat

În cadrul proiectelor de investiții, finanțarea europeană asigură până la 50% din costurilor aferente cheltuielilor eligibile din cadrul măsurii.

După tipul de investiții, finanțarea se poate acorda pentru producerea produselor vitivinicole (de la strugure la vinul din cramă, îmbuteliat şi etichetat) sau pentru marketing-ul vinului.

Potrivit datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru Europunkt, până în prezent au fost efectuate plăți de 71,4 milioane de euro pentru 1300 de beneficiari, care au depus proiecte pentru PNS 2014-2020.

Programul este disponibil pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

http://madr.ro/programul-national-de-sprijin-al-romaniei-in-sectorul-vitivinicol-2014-2018.html

Sursă foto: MADR

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu