România a exportat în perioada ianuarie-octombrie produse agroalimentare în valoare totală de 4,09 mld. euro, potrivit  datelor Ministerului Agriculturii.

Grâul a dominat topul produselor agroalimentare la export, cu un volum de 3,74 mil. tone şi încasări de 778,6 mil. euro. Clasamentul este completat de porumb, seminţe de floarea-soarelui (cu încasări suplimentare faţă de anul precedent de 148,4 mil. euro), orz (plus 71,8 mil. euro) şi seminţe de rapiţă, care au dus la încasări suplimentare de 145,1 mil. euro.

România a cheltuit  cu achiziţiile externe de boabe de soia (plus 28,1 mil. euro), produse de brutărie – patiserie (plus 25,2 mil. euro), citrice, brânzeturi şi ciocolată. Deasemenea, au scăzut importurile de porumb (mai puţin cu 74,5 mil. euro), zahăr (mai mici cu 51,3 mil. euro), tutun brut, seminţe de floarea-soarelui şi carne de pasăre.

Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agricol al României. Prin urmare, în primele zece luni din 2013, livrările de produse agroalimentare către această destinaţie au avut o pondere valorică de 58,1%, iar achiziţiile din statele membre UE au deţinut o pondere de 81,1%.

Sursa:Wall-Street.ro

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu