În Franța, este stare de alertă maximă după ce 12 oameni au fost executați de trei bărbați după ce au luat cu asalt, miercuri, 7 ianuarie, sediul publicației satirice, Charlie Hebdo. Politicienii Uniunii Europene și nu numai, au transmis mesaje de încurajare pentru Franța.

Oficialitățile europene deplâng tragedia revistei hebdomadare de satirică catalogând actul „brutal” și „inuman”. Un atac direct la libertatea de exprimare a presei din Europa.

Președintele francez Francois Hollande a declarat zi de doliu național, joi, 8 ianuarie 2015, în Franța și, totodată, a chemat la unitate națională, denunțând evenimentul ca un „act de extraodinară barbarie”.

De asemnea, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a susținut că este profund șocat de cât de brutal și nemilos a fost atacul.

Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, și-a arătat condoleanțele și solidaritatea față de Franța în timp ce cancelarul Angela Merkel a spus că atacul nu a fost numai asupra vieților cetățenilor francezi, ci asupra libertății de exprimare și presei, elemente de bază ale culturii noastre democratice.

Redacția Charlie Hebdo a fost masacrată, patru dintre caricaturiștii cu renume ai revistei, Chard, Cabu, Tignous și Wolinski, au murit.

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu