La București, jocul la două capete sau balansul politic al politicienilor de la Chișinău mai este trecut cu vederea având în vedere datoria istorică și morală față de Republica Moldova și față de cetățenii români de pe teritoriul ei.

Cu toate acestea, decizia lui Klaus Iohannis de a trimite Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, respectiv 150 de milioane de euro, este rezonabilă.

„Având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova – survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menţionate – considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme şi respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova”, a explicat Iohannis decizia sa.

Oligarhii moldoveni sunt triști

Corupția în care se adâncește tot mai mult Republica Moldova este un motiv suficient pentru o astfel de decizie prezidențială. Împrumutul oricum fusese contestat de Dan Dungaciu și de experții Fundației Universitare a Mării Negre(FUMN). Arestările ce au loc la Chișinău par mai mult niște vendete politice decât un proces incipient de reformă a justiției. Doar timpul va demonstra dacă este vorba despre un proces firesc al justiției moldave sau totul se rezumă la jocuri de putere la Chișinău. Puțini stiu în România despre Vlad Plahotniuc, denumit Păpușarul peste Prut și despre multitudinea de nbso online casino reviews combinații politice pe care le fac oligarhii moldoveni cu banii moldovenilor (să nu uităm de furtul recent a miliardului de dolari). Dacă România nu cere un audit, cum preciza Armand Gosu, sau nu inventează noi metode de control a banilor prevăzuți pentru Moldova, atunci putem spune că România sponsorizează oligarhii locali în dauna cetățenilor români de acolo.

Unde a dispărut integrarea europeană?

Integrarea europeană, povestea de succes a UE în Republica Moldova, a dispărut din discursul politic de la Chișinău. Societatea civilă moldavă este cea care adoptă un discurs ferm și constant în privința europenizării Republicii Moldova. Din nou întreb: România ce ar trebui să facă? Decizia lui Klaus Iohannis ar trebui interpretată în termeni de PR politic sau în termeni ai unui nou început al revizuirii atitudinii instituționale, statale față de Moldova?

„Dincolo de relaţii şi bune intenţii este incontestabil. Hai să nu mai reluăm! România este alături de Republica Moldova de acum si pururi. Gata! Ne-am înţeles. Haideţi să trecem mai departe la pasul următor. Cum intrumentalizezi această aspiraţie?” a explicat recent fostul consilier prezidențial Cristian Diaconescu în cadrul unei conferințe FUMN.

 

Articol apărut și pe site-ul VoceaDiasporei.ro

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu