Parlamentul European a adoptat miercuri, la Strasbourg, într-o sesiune plenară, o rezoluţie privind prevenirea actelor de terorism şi a radicalizării şi recrutării de cetăţeni europeni de către organizaţii teroriste. Documentul elaborat de eurodeputatul francez Rachida Dati (PPE) a fost adoptat cu 548 voturi pentru, 110 voturi împotrivă şi 36 de abţineri.

Rezoluţia propune o strategie europeană cuprinzătoare cu privire la combaterea extremismului, ce urmează a se concentra, pe termen lung, pe prevenţia lui printr-o atenţie sporită acordată regimului penitenciar, mediului online, educaţiei şi incluziunii sociale.

Printre propunerile rezoluţiei se numără crearea unei liste negre cu jihadişti şi suspecţii de terorism jihadist, confiscarea paşapoartelor şi blocarea mijloacelor financiare pentru a preveni plecarea potenţialilor luptători islamişti din UE, supunerea acestora unor proceduri judiciare clare.

Parlamentul solicită în plus introducerea controalelor sistematice la graniţele externe ale Uniunii şi şi-a exprimat dorinţa de a se ajunge la un acord european privind crearea unui Registru European al Pasagerilor.

Măsurile preventive propuse de Parlament urmăresc ştergerea de pe internet a mesajelor ce promovează ura sau laudă terorismul, separarea în închisori a persoanelor radicalizate de restul deţinuţilor, dar mai ales întărirea dialogului intercultural prin sistemele educative.

Rachida Dati este membră a Uniunii pentru o Mişcare Populară din Franţa, fiind purtătoarea de cuvânt a lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidenţiale din 2007 şi ministru al justiţiei între 2007 şi 2009. Părinţii Rachidei Dati sunt de origine marocană, respectiv algeriană.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu