În noiembrie 2016, peste mai puțin de un an, în Statele Unite ale Americii vor avea loc alegeri prezidențiale. Cine sunt candidații, ce șanse au, care sunt atuurile și defectele lor, cine îi susține și ce promit că vor face? Sunt întrebări la care vom încerca să răspundem printr-o serie de articole-portret, care vor fi publicate în fiecare zi a acestei săptămâni în Europunkt.

Pentru astăzi însă, vă propunem 5 motive pentru care ar trebui să urmărim îndeaproape alegerile din Statele Unite ale Americii.

1. Statele Unite ale Amercii sunt cel mai puternic stat din lume.

Indiferent dacă dorim să recunoaștem sau nu, SUA încă sunt „gardianul lumii” și liderul NATO, iar președintele american este adesea numit „liderul lumii libere”. Este așadar lesne de înțeles că și următorul președinte nu va fi doar președintele americanilor, dar și liderul întregului Occident.

2. Putem fi martorii unui eveniment istoric.

Pentru prima dată în istorie, o femeie poate deveni președintele Statelor Unite. Hillary Clinton conduce în sondaje ca principalul candidat din partea democraților. Fosta prima doamnă și secretar de stat poate intra astfel în rândurile liderilor-femei din state precum Germania, Argentina, Brazilia sau Coreea de Sud.

3. Sunt spectaculoase și imprevizibile.

Milioane de dolari sunt investiți în aceste campanii, în care fiecare cuvânt, gest, atitudine sau opinie sunt îndelung dezbătute și comentate de către întreaga presă, politicieni, lideri de opinie și societate civilă, mai ales prin intermediul rețelelor de socializare. De asemenea, cetățenii americani au o perioadă relativ lungă în care pot să cunoască candidații și în care se pot întâmpla multe evenimente neprevăzute. Spre deosebire de România, în care actualul președinte Klaus Iohannis, a fost anunțat drept candidat al PNL-ului cu doar 6 luni înainte de alegeri, cetățenii americani cunosc deja toți candidații. Astfel, ei își pot contura o imagine mult mai clară asupra profilului fiecărui candidat și în consecință, pot să voteze într-un mod responsabil și informat.

4. Sunt o sursă de entertainment și amuzament.

Dacă nu sunteți neapărat interesați de implicațiile politice ale acestor alegeri, puteți să le urmăriți ca pe niște show-uri televizate, pentru că în definitiv acesta este și scopul lor. Nu este nevoie să urmăriți decât o singură dezbatere între candidați, pentru a observa formatul acestora, care încurajează spectaculosul, răspunsurile acide, criticile, ironiile și afirmațiile pline de emfază.

5.  Ca stat membru NATO, România va fi direct afectată de aceste alegeri.

SUA sunt cel mai important aliat al României, dar și liderul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. În lumina atacurilor de la Paris, a crizei imigranților și a tensiunilor geopolitice din Ucraina şi Siria, se simte necesitatea unor acţiuni hotărâte din partea NATO. Toate privirile sunt ațintite către Alianţă şi către Statele Unite, în special. Dacă vor exista astfel de acțiuni și care vor fi acestea, depinde în mare măsură de noul președinte și de viziunea sa asupra politicii externe.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu