Comisia Europeană a propus miercuri, 16 decembrie, noi norme pentru urmărirea și localizarea aeronavelor aflate în pericol oriunde în lume. În cazul unui accident deasupra apei, aeronava scufundată va fi localizată cu precizie și datele din înregistratoarele de zbor vor fi recuperate rapid.

„Pentru publicul larg, este de neconceput faptul că avioanele nu sunt urmărite în permanență, indiferent unde ar zbura. Normele adoptate astăzi sunt menite să corecteze această deficiență. Ele sunt, de asemenea, un alt pas concret pentru a arăta că siguranța cetățenilor reprezintă o prioritate absolută pentru Comisie”, a declarat comisarul european pentru transport, Violeta Bulc.

Normele adoptate de Comisia Europeană privesc aparatura de înregistrare de la bord, sistemele subacvatice de localizare și cele de monitorizare a traiectoriei aeronavelor mari (peste 27 de tone în greutate și o capacitate de cel puțin 19 pasageri). Scopul lor este de a evita problemele apărute în urma prăbușirii zborului Air France 447 (iunie 2009) și a dispariției zborului Malaysian 370 (martie 2014).

Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) va pune în practică treptat noile reguli, ținând cont și de evoluțiile la nivelul Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO).

 

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu