Începând cu 1 aprilie, românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot înscrie în Registrul electoral deschis pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul anului 2016. Înscrierea în Registru permite cetăţenilor români să opteze pentru exercitarea votului prin corespondenţă şi să beneficieze de arondarea la secţii de votare noi, mai apropiate de domiciliile sau reşedinţele lor. Cetăţenii români care nu au domiciliul sau reşedinţa în străinătate nu vor putea vota din afara graniţelor la scrutinul din toamnă.

În cadrul unei conferinţe de  presă susţinute joi, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a anunţat că doar cetăţenii români din afara graniţelor care se vor înscrie în Registrul electoral vor putea beneficia de opţiunile introduse în premieră în legislaţia electorală românească, respectiv opţiunea de a vota prin corespondenţă şi posibilitatea de a beneficia de deschiderea unor noi secţii de votare, mai apropiate de domiciliile sau reşedinţele în străinătate. Potrivit secretarului general al Ministerului Afacerilor Externe, Sorin Moise, „secțiile de votare pot fi înființate … la cererea a minimum 100 de cetățeni prin înscrierea în Registrul electoral”, aceasta reprezentând unica modalitate de deschidere a unor secţii de votare suplimentare faţă de cele de la misiunile diplomatice.

Pentru înscrierea în Registrul electoral, cetăţenii români din străinătate trebuie să depună personal sau să transmită prin poştă către misiunile diplomatice sau oficiile consulare cereri scrise, datate și semnate, însoţite de o copie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și o copie a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine, în cazul românilor cu reşedinţa în afara graniţelor.

Potrivit secretarului general al MAE, perioada de înscriere debutează la 1 aprilie şi se încheie la 48 de ore după începerea perioadei electorale, aproximativ cu 90 de zile înainte de scrutin.

Conform legislaţiei în vigoare, cetăţenii români fără domiciliul sau reşedinţa în străinătate, aflaţi în momentul scrutinului în afara graniţelor ţării, nu îşi vor putea exercita dreptul de vot. „Când te afli în vacanță în perioada alegerilor, nu mai poți vota”, a arătat Ana Maria Pătru, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.

Până în prezent, autorităţile competente nu au înaintat estimări cu privire la costurile totale pe care trebuie să le suporte statul român pentru introducerea şi informarea asupra noilor proceduri de vot din afara graniţelor.

Mai multe informaţii despre înscrierea în Registrul electoral şi despre derularea votului în străinătate sunt disponibile pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu