Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor a României, Ana Birchall, a precizat luni că Europa traversează o mare criză de neîncredere, atât faţă de proiectul european, cât şi între statele membre, ceea ce alimentează curentul eurosceptic. În opinia deputatului român, dacă „neîncrederea dintre statele membre se va adânci”, în condiţiile unor crize precum cea a refugiaţilor, în care se renunţă la valorile şi principiile fondatoare ale UE în detrimentul intereselor fiecărui stat membru, „va fi începutul sfârşitului pentru proiectul european”.

În cadrul dezbaterii „Combaterea euroscepticismului, extremismului/radicalizării şi consolidarea încrederii în valorile europene”, organizate luni de Institutul European din România, Birchall a subliniat că euroscepticismul, ca manifestare a neîncrederii faţă de proiectul european, este alimentat, printre altele, de neîncrederea existentă între statele membre.

„Nu se poate ca doar o mână de state membre să dea impresia că, printr-o serie de politici promovate în ultima perioadă, justificate sau nejustificate de o criză sau alta, îşi împing doar interesele lor, şi ţări precum  România sau altele din zona noastră să nu fie consultate în continuare, aşa cum ar merita orice stat membru”, a completat Birchall. Ea a mai precizat că, în contextul crizei refugiaţilor şi a eventualităţii unui Brexit, „Uniunea Europeană se află la o răscruce de drumuri”, urmând ca „lunile iunie şi iulie să fie luni de foc pentru viitorul proiectului european”.

În cadrul dezbaterii, cercetătorii Sergiu Ghergina şi Sorina Soare, autori ai unui studiu omonim, disponibil pe site-ul Institutului European din România, au arătat că „majoritatea cetăţenilor europeni este critică sau foarte critică la adresa UE” şi au identificat şi alte situaţii şi evoluţii cu potenţial de alimentare a curentului eurosceptic, în Europa şi în România.

În cazul particular al României, ţară unde opinia publică este în continuare printre cele mai favorabile procesului de integrare europene, studiul indică drept cauze ale euroscepticismului popularea mainstream-ului politic cu idei şi atitudini populiste şi educaţia europeană deficitară, atât în rândul populaţiei largi, cât şi în mediile instituţionale româneşti.

Potrivit Eurobarometrului din 2014, 28% dintre români erau de părere că Uniunea Europeană merge în direcţia greşită, comparativ cu 67% dintre francezi, 63% dintre greci, 41% dintre germani şi 25% dintre polonezi. Media europeană a celor nemulţumiţi de actuala direcţie de dezvoltare a Uniunii Europene este de 39%.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu