Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a aflat marţi la Oggersheim, Germania, pentru a discuta cu fostul cancelarul german Helmuth Kohl planul propus de cabinetul de la Budapesta pentru întărirea zonei Schengen, în ceea ce a fost una dintre primele vizite dintr-un turneu european extins, relatează Politico.

Pachetul de măsuri pentru reformarea Schengen a fost prezentat în premieră vinerea trecută de Orban la Internaţionala Centrist Democrată de la Lisabona, ca o alternativă la politicile actuale ale UE în domeniul liberei circulaţii şi ale migraţiei. Tot atunci, Orban a anunţat iniţierea unui turneu în principalele capitale europene, în cadrul căruia va încerca să obţină sprijin pentru proiectul maghiar, denumit şi „Schengen 2.o”.

Dacă la Lisabona Orban făcuse declaraţia tranşantă că „nu este acceptabil – cum s-ar întâmpla în urma propunerilor Comisiei – ca cineva din Bruxelles să decidă felul în care trebuie statele membre să îşi rezolve problemele demografice şi economice prin imigraţie”, ulterior întrevederii avute la Berlin cu Kohl, afirmaţiile şefului executivului de la Budapesta au fost surprinzător de moderate.

Astfel, Orban, un critic constant al politicii imigraţioniste al actualului cancelar german Angela Merkel în ultimul an, a precizat pentru cotidianul german Bild că Ungaria „se află alături de Berlin” în faţa „provocărilor europene actuale”.

Declaraţia conciliatoare este cu atât mai surprinzătoare cu cât Orban s-a întâlnit cu un alt mare critic al Angelei Merkel, fostul cancelar Kohl, care spunea în 2011 „această femeie distruge Europa mea”.

Comentariu Europunkt. În ciuda afirmaţiilor conciliatoare ale lui Orban şi a declaraţiei semnate de cei doi oameni de stat, prin care întăresc faptul că împărtăşesc scopuri comune cu Angela Merkel în rezolvarea crizei imigranţilor, întâlnirea lui Viktor Orban cu Helmuth Kohl poate fi privită drept o sfidare la adresa actualului cancelar german. Prin întâlnirea cu Kohl, unul dintre iniţiatorii unor tratate cheie europene, Orban intenţionează să legitimeze măsurile pe care le propune drept cele care sunt cu adevărat în spiritul unei Europe unite, prin opoziţie cu actuala politică imigraţionistă a Bruxelles-ului şi Berlinului.

 

 

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu