Secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, a avertizat în timpul unei prelegeri susţinute la London School of Economics că alegătorii britanici se vor confrunta cu „taxa Brexit” în cazul în care Regatul Unit părăsește UE.

„Brexit va afecta, mai degrabă ca un impozit, bunăstarea și buzunarele cetățenilor din Marea Britanie. Însă, spre deosebire de restul impozitelor, acesta nu va finanța furnizarea de servicii publice sau micşorarea deficitului. „Taxa Brexit” ar fi o pierdere uriașă”, a spus Gurria.

„Această taxă va continua să fie plătită de britanici în viitor”, a adăugat Gurria, arătând că cei care susțin campania pentru părăsirea UE nu sunt conștienți de faptul că se vor confrunta cu un acces restrâns la piața unică a blocului european.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, din care fac parte 34 de state și care caută să promoveze cooperarea economică, a lansat recent un studiu în care sunt evaluate consecințele economice pentru Regatul Unit în cazul ieșirii din UE. Cifrele arată că economia Marii Britanii a încetinit în primele trei luni ale acestui an.

Conform documentului, până în 2020, PIB-ul ar fi cu 3% mai mic decât în situația în care Marea Britanie își păstrează calitatea de membru al UE, fiind echivalent cu un cost pe o gospodărie de 2200 lire sterline. Totodată, productivitatea muncii va încetini din cauza scăderii investițiilor străine directe. Se estimează că până în 2030, Brexit îi va costa pe britanici echivalentul a 3200 lire sterline per gospodărie.

Brexit-ul ar afecta nu numai Regatul Unit, dar și economia celorlalte state europene, în special pe termen scurt, deoarece ar spori euroscepticismul. În schimb, rămânerea Marii Britanii în UE ar avantaja atât Marea Britanie, cât și Uniunea Europeană, îmbunătățind standardele de viață de o parte şi de alta a Canalului Mânecii.

Declarațiile OCDE nu au fost bine primite de partizanii ieșirii Marii Britanii din UE, care  contestă credibilitatea organizației. Ei au reamintit că în trecut OCDE a sugerat de asemenea în mod repetat că Marea Britanie ar putea beneficia consistent dacă ar adopta moneda euro.

 

Sursa: Euronews

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu