Miercuri, la Constanţa, Rabinul Cultului Mozaic din România, domnul Rafael Shaffer, s-a întâlnit cu Muftiul Cultului Musulman din ţara noastră, domnul Yusuf Murat.

Întâlnirea a avut loc în mod special datorită bunei colaborări dintre cele două culte în România.

Cei doi lideri religioşi şi-au reafirmat susţinerea reciprocă pentru obţinerea de fonduri pentru ca Moscheea Carol şi în special Marea Sinagogă din Constanţa să fie reabilitate.

„Țin minte când, în urmă cu 45 de ani, în copilărie, am trecut pe la această sinagogă. O țin minte cum arăta atunci și văd cum arată acum… e jalnic. Trebuie făcut ceva, trebuie acționat pe toate direcțiile posibile. Constanța are nevoie de aceste clădiri. Dacă sinagoga arată așa, atunci ceva din Constanța lipsește. Acțiunile mele sunt mai degrabă pe subiecte de educație, dar când va fi nevoie de implicarea mea, o voi face cu mare bucurie”, a declarat Rafael Schaffer, potrivit telegrafonline.ro.

În replică, muftiul şi-a arătat suportul faţă de demersul invitatului său:

„Relațiile noastre nu sunt doar diplomatice și politice, ci sunt relații de frățietate. I-am explicat rabinului despre comunitățile noastre, despre școlile teologice pe care le-am avut pe aceste meleaguri și suntem alături de comunitatea evreiască în marele proiect pe care îl are – reabilitarea cât mai urgentă a sinagogii. Sperăm ca după alegerile locale administrația publică locală să se implice mai mult în reabilitarea sinagogii și a moscheii”, a declarat Yusuf Murat.

Într-o perioadă în care toată lumea e obsedată de tot felul de rivalităţi şi duşmănii date de religie, etnie sau naţionalitate, este fabulos cum într-o mică regiune precum Dobrogea multiculturalismul este în floare şi în prezent, continuând o tradiţie de secole.

„Sunt comunități cu o religie deosebită de religia majoritară. Am discutat despre cum au trecut ele prin epoca comunistă, cum își refac acum viața, care sunt problemele de patrimoniu. Avem un patrimoniu sacru, care are vârsta și nevoile lui și am discutat despre ce putem face”, a conchis Rabinul Cultului Mozaic din România.

O fi de la faptul că populaţia majoritară, în speţă românii ortodocşi, au dat dovadă de o toleranţă deosebită în trecut faţă de cei diferiţi lor înşişi? Or fi făcut asta pentru că oricum eram prea săraci si nu aveam pentru ce să ne dăm în cap? Sau o fi doar o coincidenţă faptul că una dintre singurele zone cu un multiculturalism autentic, nu forţat, s-a creat în România?

Oricum ar fi, sper ca pe fondul radicalizărilor survenite în ultima perioadă pornind de la diferenţele dintre religii şi naţionalisme, Dobrogea să devină un obiect de studiu pentru sociologii de pretutindeni şi o sursă de inspiraţie pentru cei care doresc societăţi bazate pe multiculturalism. Cel puţin acum, înainte ca premoniţiile lui Huntington din „The Clash of Civilizations” să se adeverească.

Sursa foto: Comunitatea Evreiască din Constanţa

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu