În Austria a avut loc duminică turul II al alegerilor prezidenţiale, în care au concurat Norbert Hofer, candidatul partidului dreptei radicale FPÖ, şi independentul Alexander van der Bellen, susţinut de ecologişti. Ultimele date oferite de ministerul austriac de interne arată că Hofer ar fi obţinut 51,9% din sufragii, înainte de numărarea celor 900.000 de voturi care nu s-au prezentat în mod direct la urne.

Pe tot parcursul zilei, rezultatele parţiale făcute publice au arătat o cursă extrem de strânsă, deşi în turul întâi Hofer avusese o diferenţă confortabilă faţă de contracandidatul său (aprox. 35% faţă de 21 %).

Ultimele date au răsturnat situaţia într-o oarecare măsură, arătând că Hofer ar fi avut cu 144.600 de voturi în plus, obţinând 51,9% din preferinţele alegătorilor austrieci. Totuşi, circa 900.000 de sufragii exercitate prin corespondenţă nu au fost numărate încă şi cum de obicei alegătorii verzilor preferă această modalitate de vot, Institutul SORA din Austria preconizează că rezultatul va fi unul extrem de strâns, van der Bellen păstrând şanse importante de a câştiga.

În consecinţă, rezultatul final al alegerilor prezidenţiale din Austria va fi cunoscut abia luni.

Aşa cum preciza un reporter al societăţii naţionale austriece de radiodifuziune ORF, „Austria şi-a ales deja noul preşedinte, dar deocamdată nu se ştie cine este.”

Miza alegerilor este extrem de ridicată, o victorie a lui Hofer, prima a unui candidat de extremă dreaptă în Europa după cel de-al doilea război mondial, reprezentând un imens triumf pentru toţi euroscepticii de pe continent.

Sursa foto: gmx.at

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu