Trupe turceşti au pătruns miercuri dimineaţă pe teritoriul Siriei într-o operaţie militară de anvergură pentru eradicarea prezenţei Statului Islamic de la frontiera de nord a ţării. Principala ţintă a armatei turce este oraşul Jarablus, ultima mare redută a militanţilor islamişti la graniţa cu Turcia.

Campania de la sol, prima de anvergură de la începerea ostilităţilor din Siria în urmă cu cinci ani, a fost precedată de bombardamente aeriene intense începute puţin după miezul nopţii.

Potrivit declaraţiilor oficialilor turci, ofensiva este una în legitimă apărare, având ca obiectiv curăţarea graniţei de militanţii islamişti care lansează tiruri de artilerie asupra teritoriului turc şi planifică atentate teroriste împotriva cetăţenilor turci.

Pe de altă parte, ocuparea oraşului Jarablus ar limita extinderea spre vest a teritoriilor controlate de miliţiile kurde din Siria, pe care Turcia le întrevede ca o ameninţare la adresa propriei securităţi.

Atacul turc în Siria survine chiar în dimineaţa zilei în care vicepreşedintele american Joe Biden întreprinde o vizită de stat la Ankara, într-un climat tensionat între cele două puteri partenere.

Sursă: The Guardian

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu