Fostul preşedinte al Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat într-un interviu pentru BBC că nu vor avea loc negocieri serioase privind Brexit-ul în următoarele 12 luni, până ce nu vor avea loc alegerile de anul viitor din Germania.

Van Rompuy a admis posibilitatea unor convorbiri tehnice, dar a subliniat că negocierile pe teme cheie vor începe abia după ce un nou guvern german va începe să funcţioneze anul viitor.

„Înainte de alegerile din Germania şi înainte de a exista un nou guvern german, cred că nu vor avea loc negocieri serioase. Întotdeauna se poate începe cu chestiuni tehnice, dar esenţa, problemele dificile vor fi atacate după constituirea unui nou guvern german, iar asta se va întâmpla în octombrie/noiembrie”, a precizat fostul oficial european.

inf-197-rompuy

Van Rompuy a mai arătat că negociatorii din partea UE, Michel Barnier şi Guy Verhofstadt sunt duri, dar pragmatici şi că există şanse pentru obţinerea unui tratat mutual avamtajos, deoarece în Europa nu prevalează dorinţa de răzbunare împotriva Marii Britanii.

Totuşi, van Rompuy a subliniat că în UE se pune mare preţ pe libertatea de circulaţie a persoanelor şi că negociatorii nu vor renunţa la acest aspect dacă Marea Britanie va solicita acces la piaţa unică.

De asemenea, el a arătat că deşi Marea Britanie era deja decuplată în multe privinţe de nucleul dur european, liderii din Europa văd Brexitul ca pe o „amputare politică” dureroasă.

„Europa era încă pentru multe ţări un model, un model pentru cum poţi obţine pacea între popoare şi state care s-au războit timp de secole, un model de cooperare şi integrare. Imaginea unei Europe puternice este şifonată puternic după Brexit”, a completat van Rompuy.

Sursa foto: Facebook

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu