Mai mulţi oficiali germani au comentat pe marginea recentelor măsuri luate de autorităţile din SUA împotriva Deutsche Bank, Volkswagen şi Bosch, insinuând că măsura se înscrie într-o escaladare a tensiunilor economice dintre America şi Europa. Acuze similare vin şi de pe celălalt mal al Atlanticului.

Întreaga presă germană a preluat declaraţiile făcute în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag de Peter Ramsauer, preşedintele comisiei economice din Parlamentul federal german, în care acesta avertizează asupra posibilităţii începerii unui război economic între SUA şi Europa.

„Asistăm la ceea ce pare a fi un război economic”, a spus Ramsauer referindu-se la amenzile anunţate recent de autorităţile americane împotriva unor giganţi germani precum Deutsche Bank şi Volkswagen.

„În SUA există o lungă tradiţie de speculare a oricăror oportunităţi pentru folosirea unor măsuri de hărţuire economică, atunci când ele sunt utile economiei americane”, a continuat Ramsauer.

Declaraţiile sale au fost întărite de europarlamentarul Markus Ferber, din partea partidului politic bavarez Uniunea Creştin Socială, partener la guvernare al Angelei Merkel, care  a subliniat că amenda de 14 miliarde de dolari dată Deutsche Bank de Departamentul de Justiţie al SUA este o replică la decizia Comisiei Europene ca Apple să plătească Irlandei impozite retroactive în valoare de 13 miliarde de euro.

De cealaltă parte a Atlanticului, presa consemnează declaraţii similare din partea industriaşilor americani. John Engler, preşedintele grupului de lobby Business Roundtable, a punctat într-o declaraţie: „Asistăm la acte de agresiune împotriva întreprinderilor americane … Observăm un nou şi periculos tip de protecţionism.”

Sursa: Die Welt, Bloomberg

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu