În anii 90, românii au suportat tranziţia politică şi economică dureroasă insuflându-se cu speranţă ori de câte ori urmăreau succesele repurtate de sportivii români la marile competiţii de pe planetă. Astăzi, în condiţiile unor eşecuri usturătoare, dintre care Olimpiada de la Rio şi campionatul european de fotbal sunt doar cele mai cunoscute, această sursă miraculoasă de încredere şi de mândrie pare să fi secătuit.

De ce sportul românesc nu mai este acel far călăuzitor pentru o naţiune care nu se poate lăuda cu realizări notabile nici pe alte planuri? Care sunt factorii care împiedică talentele României să se dezvolte aşa cum o făceau odată şi ce trebuie să schimbăm pentru ca performanţa sportivă să redevină o constantă, nu o excepţie?

Unul dintre sportivii români care au ţinut steagul sus în ultimii ani este scrimera Ana-Maria Popescu (Brânză), multiplă medaliată individual sau cu echipa la olimpiadă, la campionatele mondiale şi la cele europene. Ea a acceptat să răspundă pe scurt întrebărilor care stau pe buzele fiecărui român atunci când vine vorba de sport într-un interviu acordat lui Vladimir Adrian Costea pentru Europunkt.

x

Vladimir Adrian Costea: Care este nivelul de performanţă al sportului românesc în acest moment, comparativ cu ultimii cinci ani. Care sunt domeniile în cadrul cărora sportul românesc a obţinut cele mai importante rezultate?

Ana-Maria Popescu (Brânză): Suntem nevoiți să recunoaștem faptul că sportul românesc de performanță se află pe o pantă descendentă în ultima perioadă, fapt confirmat și de rezultatele mai puțin notabile la ultima ediție a Jocurilor Olimpice de vară desfășurată anul acesta la Rio de Janeiro. Pe de-o parte, sunt mulțumită de faptul că scrima se găsește printre federațiile care au adus medalii de la această competiție, alături de canotaj, tenis de câmp și lupte. Dar este un lucru clar faptul că sportul românesc se află într-o perioadă de declin!

În cadrul căror domenii sportul românesc întâmpină probleme serioase în ceea ce priveşte realizarea performanţei?

Ca sportiv, pot spune că am beneficiat de aceleași condiții de pregătire ca și adversarele întâlnite la competițiile importante. Din păcate, nu pot spune același lucru referitor la partea de refacere, recuperare, suplimente alimentare și chiar partea medicală. De cele mai multe ori, accidentările sunt tratate în mediul privat sau chiar la clinici din străinătate! Trebuie să înțelegem că sportul a devenit o industrie și fără toate elementele puse la punct, nu putem avansa.

Care sunt principalele probleme pe care le identificaţi în cadrul sportului românesc?

Consider că există o problemă majoră de comunicare între instituțiile care conduc sportul românesc. Pe lângă această problemă, pot identifica și o slabă organizare. Antrenorilor și sportivilor li se cer rezultate, dar nimeni nu îi întreabă cum se simt sau dacă au tot ce le trebuie pentru a performa.

Care sunt cauzele care au contribuit în mod semnificativ la acutizarea acestor probleme?

Lipsa unei strategii. De ani buni, sportul românesc se hrănește din excepții! Asta înseamnă lipsa unui plan concret și a unei strategii pe termen mediu-lung. S-au pierdut generații întregi datorită lipsei de motivație. Mulți antrenori au ales contracte avantajoase în străinătate fiindcă în țară nu își puteau permite un trai decent. Avem copii în sălile de sport, dar nu mai are cine să-i antreneze.

În ce măsură corupţia şi clientelismul au îngreunat dezvoltarea optimă a sportului românesc?

Nu sunt în măsură să dezbat un astfel de subiect, dar pot spune că performanța nu se face pe ‘prietenii’ și legea compensației. Ai fost un sportiv bun, meriți o funcție. Avem nevoie de oameni pregătiți și dornici să performeze și din spatele biroului!

Ce soluţii identificaţi în vederea rezolvării acestor probleme?

Consider că acum este un moment bun, un punct zero de unde se poate începe construcția pentru viitor. Mai puține orgolii și vorbe și mai multe fapte ar fi un bun punct de plecare!

La finalul acestui interviu, am rugămintea sa vă focalizaţi atenţia asupra parcursului lotului olimpic la Rio 2016. În ce măsură parcursul sportivilor români evidenţiază problemele acute cu care se confruntă sportul românesc în ultimii ani?

Cu siguranță, rezultatele spun totul. Sportul românesc a trăit în ultimii ani prin excepții, de aici și inconsecvenţa în rezultate!

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu