În sfera politicii din Ucraina se discută de ceva vreme despre unele negocieri informale dintre fostul președinte georgian și guvernator de Odesa, Mihail Saakașvili (în prezent liderul Mișcări forțelor noi) și liderul partidului Poziția civică, condusă de Anatoli Grițenko, privind crearea unei alianțe electorale, care ar întruni mai multe forțe liberal-democratice. Recent, în rețelele de socializare a apărut o fotografie care confirmă intenția de creare a unei coaliții a forțelor liberale din Ucraina.

2017.03.24 - Coalitie liberala

În imagine, la o masă a negocierilor participă: Mihail Saakașvili (Mișcarea forțelor noi), Andrii Sadovyi („Samopomici” / Autoajutorarea, primarul de Lviv), Anatoli Grițenko (Poziția civică) și Vitali Gațko (Alianța democratică). Întrebați de jurnaliști dacă zvonurile despre coaliția liberală corespunde adevărului, participanții la negocieri au menționat că forțele politice sunt cu adevărat antrenate în negocieri pentru constituirea unei alianțe politice, care să participe la alegeri ca un tot întreg.

Anatoli Grițenko, liderul partidului Poziția civică, a menționat că Ucraina a ajuns la marginea prăpastiei și catastrofa nu este departe. De aceea, țara trebuie salvată cu ajutorul metodelor politice. „Este clar că veniturile colosale acumulate în urma furtului, contrabandei, monopolismului latent vor impune regimul actual din Ucraina să lupte la alegeri până la urmă, cu ajutorul tuturor metodelor posibile. Nu va fi o luptă ușoară. Cei de la putere au miliarde de dolari, ei controlează presa, au influență asupra Comisiei Electorale Centrale, dețin controlul asupra organelor de forță”, a spus Anantoli Grițenko în cadrul unui interviu pentru presa ucraineană. În același timp, Grițenko și viitorii săi aliați consideră că trebuie utilizate în primul rând instrumente politice și electorale de luptă pentru „a distruge regimul oligarhilor și a restabili echitatea socială”.

Potrivit participanților la negocierile de creare a unei alianțe politice, care ar avea un vector anti-prezidențial de activitate, în coaliție sunt invitate toate forțele politice care vor să schimbe situația din țară. Următorul pas va fi crearea unei echipe de tineri politicieni tehnocrați. Mihail Saakașvili a criticat clasa politică post-Euromaidan pentru că a acceptat numirea de miniștri incompetenți, din stradă, care „habar nu au” cum să administreze.

Vitali Gațko (Alianța democratică) a scris în rețelele de socializare că negocierile au ca scop să creeze o coaliție a forțelor liberale care să fie capabilă să priveze oligarhii de putere politică și să nu mai repete greșelile din trecut. „Avem nevoie de un președinte al nostru, adică reprezentant al clasei de mijloc, de un nou parlament, care să reprezinte cu adevărat populația, de un nou guvern”, a spus Gațko.

Citeşte continuarea analizei pe Transilvania Regional Business.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu