Traficul ilegal de animale sălbatice a devenit, în ultimii ani, o problemă din ce în ce mai presantă în spațiul Uniunii Europene, pe măsură ce cererea internaţională şi mai ales asiatică de produse asociate vieţii sălbatice a crescut. Planul de acțiune al UE împotriva traficului de animale şi plante sălbatice, adoptat în 2016, ar trebui să reducă dimensiunea acestui fenomen, cu scopul de a proteja animalele sălbatice.

Julian King, comisar european pentru Securitatea Uniunii, descrie progresele și provocările planului de acțiune al UE împotriva traficului de animale sălbatice, într-un interviu acordat pentru Europunkt lui Vladimir Adrian Costea.

nou 1

Read English version here.

Vladimir Adrian Costea: Care este situația actuală în UE în ceea ce privește traficul de animale sălbatice?

Julian King: Lupta împotriva criminalității împotriva mediului, în special în cazul traficului de animale sălbatice, este o prioritate clară pentru mine, în calitate de comisar pentru Securitatea Uniunii. Traficul de animale sălbatice este o problemă globală. În timp ce acest fenomen nu prezintă o noutate, amploarea și natura sa s-au schimbat în ultimii ani. Acest fenomen a devenit o activitate transnațională de trafic organizat, ceea ce duce la braconajul masiv de specii cum ar fi elefanții (între 20 000 și 30 000 sunt uciși ilegal în fiecare an) sau rinocerii (mai mult de 1000 uciși în fiecare an).

Africa și Asia rămân două zone importante ale traficului de animale sălbatice, cu fluxuri mari de mărfuri provenind de la animale sălbatice traficate între aceste două continente. Dar şi UE este afectată de traficul de animale şi plante sălbatice, devenind o piață pentru produsele ilegale provenind de la ele (cum ar fi lemnul din esenţe prețioase, păsările și reptilele); un nod comercial pentru fildeșul, cornul de rinocer, pangolinii sau căluţii de mare care tranzitează aeroporturile din UE dinspre Africa către Asia; și ca o regiune de origine, cu specii, cum ar fi anghila europeană, pe cale de dispariție, exportate ilegal în Asia, pentru prețuri ajungând la 1000 € / kg.

Care sunt progresele şi provocările prefigurate ca urmare a noilor măsuri luate la nivelul UE? Care este impactul pe care preconizaţi că-l va avea planul de acțiune al UE împotriva traficului de animale sălbatice?

În conformitate cu abordarea sa globală în sprijinul conservării biodiversității și împotriva traficului organizat, UE a adoptat în 2016 un Plan de acțiune împotriva traficului de animale sălbatice. Obiectivul este de a ne asigura că problema este tratată ca o prioritate de către factorii de decizie ai UE și ale statelor membre, astfel încât suficientă atenție și suficiente resurse să fie alocate pentru a aborda acest fenomen.

Planul de acțiune stabilește o strategie la nivelul UE împotriva traficului de animale sălbatice. Acesta conține 32 de acțiuni, construite în jurul a trei priorități – prevenire, punere în aplicare mai puternică și parteneriat global.

În ceea ce privește prevenirea, obiectivele principale vizează reducerea cererii de produse ilegale provenind din sălbaticie, combaterea corupției, care este unul dintre factorii determinanţi, închiderea pieţei UE pentru fildeșul illegal, precum şi o cooperare mai mare cu mediul de afaceri. UE va interzice în scurt timp exportul de colți de fildeș vechi, care a fost permis în anumite condiții și a crescut considerabil în ultimii cinci ani. De asemenea, cooperăm îndeaproape cu aeroporturile și companiile aeriene ale UE, precum și cu sectorul european de comercializare a speciilor de animale exotice, pentru a crește gradul de conștientizare și mobilizare împotriva traficului de animale sălbatice.

A doua prioritate vizează o mai bună implementare, aplicare și luptă împotriva grupărilor de trafic organizat.

Normele riguroase privind comerțul cu animale sălbatice, care sunt deja în vigoare în UE, trebuie să fie puse pe deplin în aplicare. Investigații la scară mare au fost efectuate recent în multe din statele membre ale UE, în cooperare cu Europol, care au condus la arestarea grupurilor criminale implicate în traficul de fildeș și anghile europene. Acesta este rezultatul impulsului creat de planul de acțiune și al îmbunătățirii colaborării pe această temă între agențiile de aplicare ale legii din statele membre (autorităţi vamale, poliție, servicii de inspecție).

În conformitate cu angajamentele asumate în cadrul ONU în 2015 privind combaterea traficului ilicit de animale sălbatice, statele membre ar trebui să se asigure că vor considera traficul organizat cu faună sălbatică drept o infracțiune gravă. Un număr de state membre au crescut pedepsele pentru aceste tipuri de infracțiuni în ultima vreme.

A treia prioritate este reprezentată de semnarea parteneriatul global între țările de origine, de tranzit și de consum. UE face presiuni pentru o acțiune puternică a organizațiilor internaționale împotriva traficului de animale sălbatice, în special Convenția CITES care reglementează comerțul internațional cu 35.000 de specii de animale și plante. UE a fost un actor cheie la ultima Conferință CITES organizată în octombrie 2016. Ne propunem, de asemenea, să punem problema traficului de animale sălbatice pe ordinea de zi a Grupului de Acțiune Financiară care se ocupă cu lupta împotriva spălării banilor, precum și pe agenda anticorupție a G20.

Avem cea mai mare rețea diplomatică din lume; suntem cel mai mare donator la nivel mondial pentru sprijinul privind dezvoltarea și, de asemenea, cel mai mare bloc comercial. Planul de acțiune stabilește modul în care ar trebui să fie utilizate aceste avantaje pentru a lupta mult mai eficient împotriva traficului de animale sălbatice.

 

Tags: , , , ,