„Justiția trebuie să își urmeze cursul, indiferent de cine este anchetat”, „Fac apel la Guvern să înceapă să livreze ceea ce a promis”, „Sistemul judiciar din această țară funcționează și nu este intimidat de oameni cu mandate politice” sunt doar câteva exemple de mesaje pe care Prim-vicepeședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans le-a adresat public, la București, în timpul unui dialog de peste o oră cu cetățenii.

Majoritatea întrebărilor pe care participanții la „Dialogul cu Cetățenii” le-au adresat lui Frans Timmermans au vizat lupta anticorupție, în contextul deciziilor și intențiilor Guvernului Grindeanu din ultimele luni. Răspunsurile oficialului european au subliniat angajamentul Comisiei de a susține finalizarea cu succes a MCV și asigurarea funcționării sistemului judiciar. Un alt unghi relevant al discuției a fost acela referitor la „destinul european al României” dar și modul în care tânăra generație poate susține în mod real proiectul european.

Inf. 1 - Timmermans

Astfel, întrebat dacă există mecanisme pentru a împiedica accesul la putere al celor corupți, în statele membre, Timmermans a răspuns:

„A fi responsabil este, pentru politicieni și funcționari publici, o precondiție, în orice societate. Iar în societățile europene, responsabilitatea s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 20 de ani”. El a mai spus că a fost prezent în România în ultimii 20 de ani și că, în anii 90, nu ar fi crezut că se va putea realiza atât de mult.

„Faptul că sistemul juridic din România este un exemplu pentru alte state membre, astăzi, este o realizare uriașă. Am parcurs, împreună, ultimii 10 ani, cu mecanismul de cooperare și verificare, iar acum ne aflăm în faza unui ultim efort final dintr-un maraton foarte lung.

Sunt determinat ca, împreună cu autoritățile române, și, în primul rând, cu Guvernul, să finalizam acest maraton pentru a putea spune: acest proces este ireversibil, nu există cale de întoarcere.”

Timmermans a mai subliniat că garanția continuării luptei anticorupție se află în mâinile cetățenilor.

„Cetățenii români sunt atât de dedicați, vor o țară liberă de corupție, vor să continue aceasta luptă. Au arătat această determinare în ianuarie și februarie, cred că nu vor abandona lupta iar această determinare îmi dă speranță și inspirație.”

Legat de direcția și intențiile actualului Guvern, Timmermans a explicat că au avut loc la Bruxelles mai multe discuții, atât cu premierul Sorin Grindeanu, cât și cu noul ministru al justiției, Tudorel Toader și că, începând de atunci, a văzut că intențiile și inițiativele Guvernului sunt în linie cu recomandările Comisiei.

„Dacă este deraiat acest proces, voi fi dur și voi atrage atenția. Am un angajament și simt că este susținut de cetățeni de a ajunge la bun sfârșit, în acest maraton, și recomandările să fie îndeplinite.

Confirmarea finală se află totuși nu în planuri și direcții, ci în deciziile ce vor fi luate, în actele normative adoptate și aici un rol major îl are Parlamentul. Iar ceea ce trebuie făcut este clar, să fie continuată lupta anticorupție cu toate mijloacele, este necesar pentru investitori, este necesar pentru societate, pentru piața internă dar, mai ales, este ceea ce vor oamenii, pentru viaţa lor de zi cu zi.”

Întrebat dacă nu este un exemplu negativ pentru tânăra generație ca oameni corupți să ocupe funcții de conducere, Timmermans a răspuns:

„Justiția are cursul ei, o condamnare a fost dată, ce se întâmplă mai departe ține de cadrul legal din România. La ultimele alegeri, partidul care a câștigat, a câștigat cu o platformă menită să aducă mai multă justiție socială. Apelul meu către Guvern este: începeți să faceți ceea ce ați promis. Este singura justificare pentru votul pe care l-ați primit: faceți ceea ce ați promis și respectați cadrul legal.

Asigurați-vă că lăsați justiția să își urmeze cursul, indiferent de cine este anchetat, și veți avea încrederea oamenilor.

Dacă sunteți percepuți că vă folosiți puterea pentru a scăpa de justiție atunci veți avea o mare problemă în societate.

Trebuie să evitați să dați impresia că ați primit mandatul pentru ceva și îl utilizați, în schimb, pentru altceva. [..]”

Oficialul european a menționat și faptul că, în acest moment, Guvernul s-a angajat cu demersuri „pe direcția corectă, ceea ce este un lucru pozitiv și salut Ministrul Justiției pentru asta”.

Timmermans a subliniat, încă o dată, faptul că „justiția are cursul său și trebuie să continue astfel, indiferent cine este vizat de investigații, indiferent dacă este un deputat sau un ministru. În aceasta țară vedem că sistemul nu este intimidat de oameni pentru că au un mandat politic și acest lucru trebuie să continue.”

„Dialogul cu cetățenii” de la București este cel de-al douăzecilea pe care l-a susținut Frans Timmermans în statele membre ale Uniunii. Pentru dezbatere au fost transmise peste 300 de întrebări online, iar dialogul a fost deschis tuturor participanților prezenți  la eveniment.

Articol de Ioana Morovan Botezatu.

 

Tags: , , ,

 

1 comentariu

  1. […] Iar prim-vicepreședintele Comisiei Europene nu a dezamăgit așteptările, a răspuns de fiecare dată deschis și ferm, cu mesaje clare, pe care le-am detaliat anterior. […]

Lasă un comentariu