O investigaţie a ziaristei Carole Cadwalladr, publicată de ziarul britanic „The Guardian”, ridică mari semne de întrebare privind felul în care magnaţi din zona înaltelor tehnologii informatice, cu orientări politice de extremă dreaptă, precum Steve Bannon, Robert Mercer şi Peter Thiel, au folosit cantităţi imense de date personale colectate de pe internet pentru a conduce operaţii psihologice de influenţare individuală a comportamentului electoral al cetăţenilor din Statele Unite ale Americii şi Regatul Unit.

Investigaţia porneşte de la descrierea celor două instrumente principale folosite pentru manipularea alegătorilor americani şi britanici. Acţiunile companiilor controlate de miliardarii simpatizanţi ai ideilor extremei dreapta – SCL Group, Cambridge Analitica, AggregateIQ – ar fi constat în a aduna date personale privind preferinţele cetăţenilor americani şi britanici, fie în mod liber, de pe diverse platforme, dintre care Facebook a fost esenţială, fie prin cumpărare, şi de a le utiliza apoi pentru a le trimite utilizatorilor conţinut mediatic personalizat (cu un însemnat procentaj de ştiri false), conform practicilor anterioare ale acestor companii în ţări din lumea a treia. Această a doua componentă reprezintă de fapt o dezvoltare în plan civil a tehnicilor militare de război psihologic (psychological warfare), destinate iniţial scăderii moralului inamicului, dezvoltare realizată de companiile în cauză cu ajutorul unor specialişti pensionaţi din forţele militare ale SUA şi Marii Britanii.

Investigaţia urmăreşte apoi cum forţele care militau pentru campania pro-Brexit au putut angaja aceste firme, exploatând portiţele din legislaţia electorală britanică, dar şi încălcând-o grav sub unele aspecte.

În final, investigaţia trage un semnal de alarmă asupra pericolului ca aceste companii să fie conectate la bazele guvernamentale de date personale din SUA şi Marea Britanie, colectate în scopuri de securitate naţională, odată ce favoriţii lor politici au ajuns la putere. Un scenariu similar s-a petrecut în 2013, în statul Trinidad-Tobago, din Caraibe, din dorinţa partidului de guvernământ de la acea vreme de a se menţine la conducerea ţării. Potrivit investigaţiei, Cambridge Analytica ar deţine deja contracte cu Pentagonul.

Investigaţia integrală, în limba engleză, poate fi citită pe The Guardian.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu