Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a susţinut joi într-o conferinţă de presă că efectele economice ale Brexit-ului încep să se facă simţite, atât în ceea ce priveşte încetinirea creşterii economice, cât şi scăderea veniturilor reale ale populaţiei.

„Având în vedere moderarea creşterilor salariale şi creşterea inflaţiei, consumul gospodăresc şi PIB-ul au scăzut pronunţat”, a spus Carney, argumentând revizuirea estimărilor privind creşterea economică înregistrată de Regatul Unit în 2017, de la 1,8%, cât fusese anunţat în februarie, la 1,7% în prezent.

Guvernatorul a subliniat că veniturile reale ale britanicilor vor cunoaşte o „comprimare” în 2017, creşterile salariale neputând ţine pasul cu creşterea preţurilor din piaţă.

Inflaţia în trimestrul al II-lea al lui 2017 va ajunge, potrivit Băncii Angliei la 2,7%, fiind rezultatul direct al deprecierii lirei sterline ca urmare a Brexit-ului. Lira sterlină este cu 14% mai slabă în faţa dolarului american decât în ziua referendumului pentru ieşirea Regatului Unit din UE.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât mai multe studii arată că salariile reale ale britanicilor au stagnat din 2008 până în prezent.

„Vor fi vremuri cu mai multe provocări … Nu aş subestima probleme pe care o parte a populaţiei le va avea”, a opinat Carney.

Banca Angliei previzionează că situaţia se va îmbunătăţi în 2018 şi în 2019, însă numai cu condiţia ca la negocierile cu Bruxelles-ul să se obţină un Brexit „uşor”, adică Londra să obţină de la bun început un acord de liber schimb favorabil cu Uniunea Europeană. Deocamdată semnalele sunt însă negative, liderii UE precizând că intenţionează să stabilească mai întâi majoritatea chestiunilor legate de separare, înainte de a începe negocierile propriu-zise ale unui tratat de liber schimb.

Surse: Reuters, CNN Money

Sursa foto: Joseph Rountree Foundation

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu