Doar 49% dintre alegătorii francezi s-au prezentat duminică la urne pentru a vota un reprezentant în Adunarea Naţională, în primul tur al alegerilor parlamentare. Recordul negativ privind prezenţa la vot pune în umbră victoria clară care pare a se contura pentru formaţiunea centristă La République En Marche!, a preşedintelui Emmanuel Macron.

Doar 1 din 2 francezi s-au prezentat duminică pentru primul tur de scrutin al alegerilor legislative, ceea ce reprezintă cea mai mică rată de participare din 1958, de la instituirea celei de-a Cincea Republici, până astăzi. Semnalul este alarmant cu privire la dezamăgirea crescândă a francezilor faţă de politică, după ce şi la alegerile prezidenţiale prezenţa a fost scăzut şi aproximativ 4 milioane de voturi au fost anulate chiar de alegători în semn de protest.

Nemulţumirea francezilor faţă de politica tradiţională se reflectă şi în rezultatul în sine al scrutinului. Noua formaţiune La République En Marche!, constituită în jurul preşedintelui Emmanuel Macron, a obţinut 32,32% din voturi, fiind urmată de Rpublicani (dreapta) şi Frontul Naţional al lui Marine Le Pen (dreapta radicală) cu 21,56%, respectiv 13,2% din sufragii. Franţa nesupusă a lui Jean-Luc Mélenchon (stânga radicală) a obţinut aproape 11%, iar Partidul Socialist 7,4%.

În turul al doilea al alegerilor parlamentare, de duminica viitoare, în colegiile în care niciunul dintre candidaţi nu şi-a adjudecat deja victoria obţinând peste 50% din voturi, vor intra în cursă toţi concurenţii care au obţinut peste 12,5% din sufragii. Potrivit acestui sistem electoral, este de aşteptat ca cele o treime de voturi obţinute de La République En Marche! în primul tur să se transforme într-o majoritate confortabilă în Adunarea Naţională.

În aceste condiţii, preşedintele Macron va avea toate atuurile necesare pentru a-şi pune în aplicare programul de guvernare, dar şi toate motivele pentru a fi considerat responsabil pentru un eventual eşec al mandatului său.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu