Ambasadorul României în Ucraina, Cristian Leon Ţurcanu, şi consulul general al României la Odesa, Emil Rapcea, au vizitat miercuri oraşul Ismail, unde au participat la comemorarea poetului naţional Mihai Eminescu, în cadrul comunităţii româneşti din regiune şi au avut întrevederi cu autorităţile locale, relatează „BessarabiyaINFORM“.

02

Diplomaţii români şi-au început vizita la Ismail alături de primarul oraşului, Andrei Abramcenko, unde au depus flori la monumentul eroilor căzuți în primul război mondial. Ulterior, autorităţile locale le-au prezentat oaspeţilor din România Parcul Dunării, unde se află în construcție o fântână în stil clasic și este localizată atracția principală a oraşului – moscheea ridicată la sfârșitul secolului al XVI-lea, cea mai veche clădire din Ismail, astăzi muzeu în care este expusă diorama „Cucerirea fortăreței Ismail“.

05

Oficialii români au participat apoi la festivitatea de marcare a 128 de ani de la moartea poetului naţional Mihai Eminescu, la Centrul de Informare al României din cadrul universităţii din localitate, unde au mai fost prezenţi viceprimarul Serghei Batkilin, rectorul universităţii, Iaroslav Kiciuk, directorul „Agenției de Cooperare Transfrontalieră“ Euroregiunea „Dunărea de Jos“ Igor Babayan, reprezentanți ai comunităţii româneşti din sudul Basarabiei, studenți și profesori din cadrul universităţii.

01

Cu această ocazie au fost decernate premii câștigătorilor concursului de eseuri „Identitate românească în spațiul european“, dedicat tinerilor vorbitori de limbă română din Ucraina. Concursul a ajuns deja la a treia ediţie consecutivă, fiind organizat de asociaţiile «Convergențe Europene » și «Eurocentrica» din România, cu sprijinul Ambasadei României la Kiev şi Consulatului General al României de la Odesa. Din regiunea Odesa au fost premiate 10 lucrări, autorii lor primind tablete IT, cărţi, articole vestimentare cu motive tradiţionale româneşti şi diplome.

Premianții din regiunea Odesa sunt:

Premiul I – Marina Ivanov
Premiul II – Ion Pungă
Premiul III – Valentin Gherghișan
Premiul Asociației “Identitate Culturală Contemporană” (AICC) – Mihaela Exari
Premiul ”Identitate Europeană” – Darina Nicora
Mențiuni: Olena Muntian, Sveatoslav Oltu, Denis Caranghel, David Rojintovschii, Mihaela Lupașco

06

Studenţii Universităţii şi elevii şcolilor cu predare în limba română din regiunea Odesa au organizat la rândul lor un program artistic, sub conducerea cadrelor didactice. Ei au recitat poezii şi au interpretat cântece populare sau compuse pe versurile marelui poet comemorat.

20170614_153306

Foto: Asociația Convergențe Europene, Asociația Eurocentrica

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu