Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a avut luni o întrevedere la Bruxelles cu Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, asistența macrofinanciară din partea UE pentru Chişinău și proiectul de lege cu privire la modificarea sistemului electoral au fost principalele subiecte discutate de Pavel Filip și Donald Tusk.

Premierul moldovean a solicitat să nu fie făcută o legătură directă între acordarea asistenței macrofinanciare și modificarea sistemului electoral. El s-a angajat însă că vor avea loc discuții largi pe marginea recomandărilor Comisiei de la Veneția privind sistemul de vot mixt și că majoritatea dintre ele vor fi luate în considerare, pentru a fi respectate toate normele democratice și pentru a se evita orce tip de abuz în cadrul alegerilor.

Pe de altă parte, potrivit postării făcute de Donald Tusk pe contul său oficial de Twitter, el l-a sfătuit pe Pavel Filip „să accepte complet recomandările Comisiei de la Veneţia privind legea electorală.”

În Republica Moldova, Partidul Democrat, aflat la guvernare, doreşte să modifice legea electorală în sensul introducerii unui sistem de vot mixt, fiind sprijinit în acest sens de opoziţia socialiştilor. Opoziţia pro-europeană de la Chişinău, deopotrivă parlamentară şi extra-parlamentară, precum şi societatea civilă, reclamă intenţia legislativă drept o manevră pentru a asigura avantaje electorale neloiale celor două formaţiuni la alegerile din 2018 şi solicită luarea completă în considerare a recomandărilor făcute de Comisia de la Veneţia pe marginea reformei electorale propuse. Este posibil ca, în cazul în care Partidul Democrat şi Partidul Socialist nu vor lua în considerare recomandările făcute de partenerii europeni, asistenţa financiară dată de UE Republicii Moldova să fie suspendată.

Foto: gov.md

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu