Bulgaria se alătură Cehiei, Slovaciei, Poloniei și Ungariei în lupta împotriva produselor alimentare cu compoziții diferite, dar vândute sub același brand, în urma testelor făcute de ministerul agriculturii de la Sofia, informează Euronews.

Ministrul bulgar al agriculturii, Rumen Porojanov, a afirmat că, în urma testelor de laborator efectuate de instituția pe care o conduce, în 7 din 31 de alimente comercializate în Bulgaria s-au găsit ingrediente diferite față de alimentele comercializate sub același brand în Austria și în Germania. De asemenea, experții bulgari au identificat discrepanțe și la nivelul prețurilor: 16 din cele 31 de produse erau vândute la un preț mai ridicat decât cel practicat în Austria și Germania.

Porojanov nu a menționat produsele a căror calitate a fost testată, dar a specificat că testările au fost demarate în luna mai și au vizat mai multe categorii de mărfuri:  ciocolată, sucuri, produse din carne, produse lactate, alimente pentru nou-născuți.

Oficialul bulgar a subliniat că rezultatele testelor vor fi trimise Comisarului European pentru Justiție, Protecția Consumatorului și Egalitate de Gen, Vera Jourova.

Sesizarea Bulgariei se alătură sesizărilor înaintate de oficiali din Slovacia, Cehia și Ungaria, începând cu 2011, conform cărora produsele alimentare comercializate în Europa de Est sunt de o calitate inferioară acelora din Europa de Vest.

În februarie, ministrul agriculturii din Republica Cehă, Marian Jurecka, declarase în urma unor testări similare că practica comercializării sub același brand a unor alimente cu compoziții diferite amenință să facă din Cehia „coșul de gunoi al Europei”.

Până în prezent, ministerul agriculturii din România nu a dat publicității rezultate ale unor teste de acest fel. Potrivit Euractiv, în luna aprilie, ministrul agriculturii, Petre Daea, anunța că a trimis o scrisoare omologilor din cinci state europene pentru a avea acordul de a preleva probe pe alimente similare cu cele care se comercializează în România.

Articol de Claudia Colan.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu