Comisia Europeană a propus săptămâna trecută un pachet legislativ care să instituie aşa numitele produse pan-europene de pensii private. Scopurile acestei măsuri sunt de a rezolva parţial problema demografică a îmbătrânirii şi de a contribui la construirea unei pieţe unice de capital în Europa.

Potrivit propunerii legislative, cetăţenii europeni vor avea acces la fonduri de pensii deschise pentru întreg teritoriul UE şi care vor putea fi administrate de companii de asigurări, bănci, fonduri de investiţii, fonduri de pensii deja existente. Cei care vor dori să economisească prin participarea la astfel de produse financiare vor putea să rămână înscrişi la ele chiar dacă se vor muta în alte ţări europene.

Aceste fonduri de pensii se fundamentează pe participarea voluntară a cetăţenilor şi nu vor înlocui fondurile naţionale de pensii, publice sau private. Comisia recomandă de altfel autorităţilor naţionale să supună aceste fonduri aceloraşi scheme de taxare ca fondurile deja existente, pentru a nu bloca din start noile produse financiare.

Prin această măsură, Comisia intenţionează să aducă o nouă soluţie pentru gestionarea crizei demografice europene, care prevede că, în 2060, unui pensionar îi vor corespunde doar doi angajaţi, spre deosebire de patru, ca în prezent. De asemenea, Comisia doreşte să contribuie astfel la uniformizarea sistemelor de pensii de pe continent, unde se înregistrează diferenţe majore în prezent, dar şi la crearea unei pieţe unice de capital în Europa şi la stimularea investiţiilor. Doar 27%  dintre europenii cu vârste între 25 şi 59 de ani sunt înscrişi în diverse produse financiare pentru pensii private la momentul actual.

Pachetul legislativ propus de Comisie urmează a fi dezbătut de Parlament şi Consiliu.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu