Luni a avut loc la Bruxelles conferinţa Research and Innovation-Shaping our Future, prezidată de Carlos Moedas, Comisarul European pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovare. Peste 700 de oameni de ştiinţă, inventatori, politicieni şi oameni de afaceri au discutat despre viitorul cercetării şi al inovării în Europa. În mod concret, a fost abordată problematica îmbunătăţirii programului care va succeda Horizon 2020, cel mai amplu program în domeniu al Uniunii Europene.

Conferinţa a fost organizată ca urmare a raportului unui grup independent de lucru, prezidat de Pascal Lamy, preşedinte onorific al think-tank-ului Notre Europe. Grupul condus de Lamy a avut misiunea de a face recomandări Comisiei Europene cu privire la maximizarea impactului viitoarelor programe de cercetare şi de inovare ale Uniunii Europene şi la valorificarea cunoştinţelor deţinute de ţările europene.

Raportul, intitulat LAB-FAB-APP: Investing in the European Future we want, subliniază dimensiunea economică a cercetării, anume că în ultimii douăzeci de ani, două treimi din creşterea economică din ţările industrializate s-a datorat cercetării şi inovării. De asemenea, raportul accentuează contrastul dintre producerea semnificativă de ştiinţă în Europa şi dificultăţile întâmpinate în transformarea acesteia în inovare şi în creştere economică.

Printre cele unsprezece propuneri de politici adresate de grupul de lucru se numără prioritizarea de către Uniunea Europeană şi de către guvernele naţionale a cercetării şi a inovării, valorificarea eficientă a cunoştinţelor deţinute de către ţările europene, transformarea acestui potenţial în creştere economică şi organizarea unei politici de inovare a UE care să creeze pieţe viitoare.

Comisarul Moedas a adăugat: „Salut călduros munca depusă de grupul independent prezidat de Pascal Lamy. Recomandările sale reprezintă o bază solidă pentru reflecţia noastră asupra programului de finanţare care va succeda Horizon 2020.”

Moedas a subliniat că „cercetarea şi inovarea au o mare importanţă în creşterea productivităţii, a competitivităţii şi în îmbunătăţirea tangibilă a calităţii vieţii noastre. Europa deţine o influenţă ştiinţifică la nivel mondial, dar trebuie să beneficiem de aceasta prin transformarea ei în valoare pentru economie şi pentru societate prin inovaţie.”

Sursa foto: Facebook/EU Science and Innovation

Articol de Alina Negulescu

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu