Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, s-au întâlnit luni la Kiev şi au discutat despre posibilitatea aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică. Motivul care a determinat această decizie este”agresiunea rusă”, a declarat Poroşenko.

„Agresiunea rusă a determinat NATO să îşi consolideze semnificativ activitatea. Pot spune chiar că NATO s-a trezit”, a adăugat preşedintele de la Kiev. Întrevederea celor doi oficiali marchează debutul discuţiilor asupra unui plan de aderare la NATO a Ucrainei, constând în reforme care să-i permită intrarea în Alianţă în 2020.

La rândul său, Secretarul General al NATO, a declarat că „suntem aici pentru a demonstra solidaritatea NATO cu Ucraina şi sprijinul nostru ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială [n.red. a Ucrainei].” Mai mult de jumătate dintre ucraineni se declară în favoarea aderării la NATO, conform Fundaţiei pentru Iniţiative Democratice, iar Parlamentul Ucrainei a adoptat, la începutul lunii iunie, o lege care prioritizează aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică în ceea ce priveşte politica externă.

Întâlnirea dintre Poroşenko şi Jens Stoltenberg a fost precedată de vizita şefului diplomaţiei americane la Kiev, Rex Tillerson, care a specificat că scopul SUA este de a restabili integritatea teritorială a Ucrainei. După această vizită, preşedintele ucrainean a declarat că rezolvarea tensiunilor din Ucraina depinde de Rusia, pe care o acuză de începerea ostilităţilor din zonă.

Reacţia Kremlinului a venit imediat, purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, declarând că „o astfel de hotărâre nu va contribui în niciun caz la consolidarea stabilităţii şi a securităţii în Europa.”

Surse: Ukrinform, Mediafax, Business Insider

Sursă foto: Ukrinform

Articol de Alina Negulescu

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu