În fiecare zi, viața militarilor români este expusă la numeroase riscuri și provocări. De prea puține ori, conștientizăm efortul și sacrificiile militarilor români. Viaţa în teatrul de operaţii presupune depărtarea de familie şi prieteni, expunerea la condiţii climaterice deosebite, precum şi la numeroase pericole care pun în pericol viaţa şi sănătatea militarilor.

Marius Apostol, președintele Asociației Militarilor Veterani și Militarilor cu Dizabilități, rănit grav în Afganistan de un dispozitiv explozibil improvizat, a comentat pentru Europunkt, într-un interviu acordat lui Vladimir Adrian Costea, pe marginea riscurilor și provocărilor la care se expun militarii români pe front.

20525982_1401670236585988_2727474485421677343_n

Vladimir Adrian Costea: Pentru început, vă rog să ne spuneți care au fost motivele care v-au determinat să participaţi în teatrele de operaţii? Care au fost misiunile la care ați participat?

Marius Apostol: Am participat la şase operațiuni în teatrele de operaţii din Bosnia Herţegovina, Afganistan și Irak, primele la care a participat România, în IFOR si SFOR 1996, Sarajevo 1999, 2008 şi 2011 – Enduring Freedom – Afganistan, respectiv 2005 – Iraqi Freedom – Irak, din următoarele motive:

– am dorit să-mi testez deprinderile militare și de specialitate, precum și abilitățile dobândite la cursurile din țară și străinătate;

– am vrut să valorific rezultatele obţinute la concursurile de selecție desfășurate anterior participărilor la misiuni, reuşind să mă calific pentru misiunea din Afganistan;

– am dorit să-mi aduc aportul la lupta împotriva terorismului, împreună cu militarii din celelalte ţări componente ale coaliţiei de forţe, având în vedere că în Afganistan au fost reprezentate 22 de ţări;

– am dorit ca militarii români să fie respectaţi pentru ceea ce știu să facă, iar România să poată arăta că este pregătită pentru a deveni stat membru NATO, în consecinţă să demonstrez prin activitatea mea personală că merit să-mi reprezint țara.

Cum v-ați adaptat dumneavoastră la riscurile și condiţiile întâmpinate în teatrele de operaţii?

Pregătirea mea de specialitate și deprinderile militare dobândite de la 18 ani, până la vârsta de 25 de ani, când am plecat în prima misiune, m-au ajutat să trec cu bine peste greutăţile și riscurile apărute în teatrul de operaţii. Am trecut cu bine peste atacurile îndreptate asupra bazei militare, pe rutele de deplasare în și de la misiuni, peste condiţiile climaterice deosebite: temperaturi înalte, diferenţe mari de temperaturi între zi și noapte, furtuni de nisip, precum și peste pericolele cauzate de muşcături de țânțari, purtători de malarie, de şerpi și scorpioni, până în anul 2011 unde am fost rănit în Afganistan.

Ce reprezintă viața și moartea pentru dumneavoastră?

Viața reprezintă un dar divin, de care trebuie să te bucuri la intensitate maximă, iar moartea este consecinţa fireasca a vieții, pentru care trebuie sa fii pregătit tot timpul.

În continuare, vă rog să ne vorbiți despre contribuţia Romaniei în misiunile din teatrele de operaţii. Care au fost principalele misiuni în care soldaţii români au fost implicați? Câți soldaţi români și-au pierdut viața în cadrul acestor misiuni?

Militarii români și-au demonstrat rapid calitățile și deprinderile militare, iar loialitatea faţă de cauza pentru care luptă NATO au condus firesc la acceptarea României ca stat membru NATO. Militarii români au fost implicați în cele mai grele misiuni de cercetare, capturare, patrulare, protecția coloanelor militare de transport logistic, control trafic, securitatea și protecția bazelor militare, în zonele de responsabilitate pe care le-au primit din partea conducerii NATO, dar și în alte zone în care au cooperat cu celelalte state membre NATO, participante la operaţiunile militare. Militarii români au organizat și condus activități de pregătire militară și de specialitate a militarilor din armatele afgană și irakiană. Militarii români au condus și coordonat activitățile de reconstrucţie a infrastructurii distruse în urma desfăşurării acţiunilor militare, în zona de responsabilitate,  ajutând populația civilă la reluarea activităţilor în fabrici, școli și spitale.

Până în prezent sunt 28 de militari români care și-au pierdut viața în teatrele de operaţii din Afganistan și Irak şi 180 militari răniţi.

Care sunt riscurile la care se supun soldaţii români în teatrele de operaţii?

Riscurile sunt în principal pierderea vieții sau rămânerea cu dizabilităţi cauzate de folosirea de către grupările teroriste a armelor de foc și a dispozitivelor explozive, precum și o stare de sănătate fizică și psihică precară sau deteriorată, cu efecte pe timp îndelungat sau pe toate viața, cauzate de efectele stresului, a fricii, a nesomnului, a condiţiilor climaterice deosebite, cu temperaturi înalte, furtuni de nisip, a muşcăturilor ţânţarilor purtători ai virusului malariei, șerpilor şi scorpionilor.

Care este, la ora actuală, numărul soldaţilor români aflaţi în teatrele de operaţii?

Peste 1500 de militari.

Care este evoluţia fenomenului terorismului în teatrele de operaţii? Care sunt formele de manifestare ale terorismului în acest spațiu, prin care se deosebește de atacurile teroriste din spațiul european?

Au scăzut numărul și intensitatea atacurilor teroriste asupra forțelor NATO, însă mai sunt de anihilat focare de luptă ale grupărilor teroriste. Au fost eliminați o parte dintre liderii acestor grupări, precum și sursele de asigurare logistică ale grupărilor teroriste, folosindu-se tehnologie modernă de luptă și avioane fără pilot. Atacurile armate și cu dispozitive explozive sunt mai intense și mai numeroase în teatrele de operaţii comparativ cu cele din spațiul european, deoarece numărul teroriştilor este mai mare în teatrele de operaţii, precum și cantităţile de armament, muniție și material exploziv.

Care este contribuţia pe care soldaţii români o aduc în lupta împotriva terorismului?

Menţinerea stabilităţii în zona de responsabilitate, descurajarea acţiunilor ISIS.

2

 

Tags: , , , ,