Kurzii din nordul Irakului au votat luni în număr mare pentru obţinerea independenţei faţă de Bagdad, într-un referendum care a nemulţumit profund Turcia şi Iranul şi a provocat îngrijorare la Washington.

Inf. 483 - Kurdistan kurzi

Circa 72% din cei 5,2 milioane de kurzi chemaţi la vot şi-au exprimat luni opţiunea pentru desprinderea Regiunii Autonome Kurdistan de restul Irakului, într-o proporţie mai mare de 90%.

Alegătorilor kurzi li s-a adresat întrebarea: „Doriți ca Regiunea Kurdistan și zonele kurde din afara Regiunii să devină un stat independent?”, cu referire şi la cele câteva teritorii ocupate de miliţiile kurde în timpul confruntărilor împotriva ISIS, cu centrul la Kirkuk, într-o regiune bogată în petrol.

Guvernul kurd de la Erbil, condus de președintele Masoud Barzani, a organizat referendumul împotriva avertismentelor guvernului irakian și ale țărilor învecinate, Turcia, Iranul și Siria, pe teritoriile cărora trăiesc minorități kurde, dar şi a dezaprobării Statelor Unite.

Bagdadul susţine că referendumul este neconstituţional, Iranul a închis deja frontiera cu Regiunea Autonomă Kurdistan, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat cu închiderea conductelor prin care kurzii exportă petrol şi a ordonat începerea unor exerciţii militare la graniţa cu Irakul.

Surse: BBC, Agerpres

 
 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu