Dezintegrarea Uniunii Europene sau apariţia unei confruntări între estul şi vestul continentului european sunt două dintre scenariile plauzibile pe care Bundeswehr-ul, armata Germaniei, le ia în considerare pentru anul 2040, relatează Der Spiegel, care a văzut un document de prognoză de 102 de pagini al forţelor armate germane.

Documentul „Perspectiva Strategică 2040”, realizat în februarie, ia în calcul şase posibile scenarii, dintre care trei sunt pesimiste.

Cel mai grav dintre ele, „UE în dezintegrare şi Germania reactivă” ia în considerare golirea de conţinut a Uniunii Europene, părăsirea comunităţii europene de alte state membre, după modelul Regatului Unit, pierderea competitivităţii europene la nivel global, după „decenii de instabilitate”.

Al cincilea scenariu, „Vest contra Est”, ia în calcul îngheţarea integrării europene de unele ţări din estul Uniunii şi alăturarea altor state membre acestui bloc de opoziţie.

Al patrulea scenariu, „competiţia multipolară”, de asemenea pesimist, este marcat de creşterea extremismului şi de tentaţia statelor membre ale UE de a se apropia de modelul capitalismului de stat din Rusia.

Niciunul dintre scenariile formulate nu este prezentat ca având şanse mai multe de a se concretiza, toate fiind „plauzibile pentru orizontul de timp 2040”. Simulările au fost elaborate de cercetătorii Oficiului Federal de Planificare a Forțelor Armate.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu