Activitatea de lobby la Bruxelles în 2016 a totalizat o nouă sumă record de 1,7 miliarde de euro, fiind cheltuită în principal în sprijinul intereselor corporate din Vestul Europei.

Potrivit datelor oficiale din registrul de transparenţă al instituţiilor europene arată că 95% dintre banii cheltuiţi pentru lobby provin din organizaţii înregistrate în statele membre ale UE înainte de 2004, în vreme ce noile venite din Centrul şi Estul Europei au contribuit la această activitate cu doar 5%.

Astfel, pe primele locuri în Vest se situează Belgia (427 milioane de euro, ocupantă a primului loc datorită proximităţii de instituţiile europene), urmată de Germania (181 milioane de euro), Marea Britanie (154 milioane) şi Franţa (106 milioane). Spre comparaţie, în centrul şi estul Europei conduc Polonia (17,8 milioane), Ungaria (10,5 milioane) şi România (7,2 milioane).

Rezultatele sunt vizibile la nivelul politicilor adoptate de instituţiile europene.

„Vedem că sorţii nu sunt în favoarea noastră”, a declarat Jan Němec, care deschide la Bruxelles o reprezentanţă a asociaţiilor de transport din Cehia şi Slovacia pentru a combate lobby-ul transportatorilor vestici în problema directivei lucrătorilor detaşaţi, care opune Vestul Estului Europei.

„Dacă ne uităm la Parlamentul [European], trebuie să spun că perspectiva vestică domină acolo… Ei ştiu cum să facă lobby, ei au resurse, au mai multă experienţă”, a adăugat Němec.

Disparitatea este una la fel de ridicată şi în privinţa tipului de organizaţii care plătesc lobby. Astfel, corporaţiile şi organizaţiile patronale reprezintă 66% din totalul lobby-ului făcut la nivel instituţiilor europene, în vreme ce ONG-urile doar 19% (iar în acest procent intră şi organizaţii care reprezintă tot interesul corporate).  Restul până la 100% este reprezentat de instituţii din mediul academic şi de cercetare, dar şi de asociaţii regionale.

Publicaţia Politico, care face publică această analiză, atrage atenţia însă că suma de 1,7 miliarde de euro este doar cea calculată pe baza înregistrărilor din registrul transparenţei, în realitate ea fiind mult mai mare ca urmare a lobby-ului neînregistrat. Lobby-ul făcut la Bruxelles începe să se apropie ca anvergură de cel de la Washington, calculat de un ONG american din domeniul transparenţei legislative, la circa 3,15 miliarde de dolari americani.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu