Comisia Europeană a anunţat luni începerea unei anchete privind evitarea plăţii unor taxe în valoare de 1 miliard de euro de către compania suedeză Ikea, folosind regimurile fiscale laxe din Olanda, Luxemburg şi Liechtenstein. Este al doilea caz de răsunet de optimizare fiscală la scară largă din ţara lalelelor, după cel al Starbucks, şi relevă o tensiune tot mai mare între Comisie, Franţa şi Germania, pe de o parte, ca părţi interesate de limitarea evitării taxelor de către multinaţionale, şi Olanda, stat care încurajează prin regimul ei fiscal acest fenomen.

Primele investigaţii au început în 2016, în urma unui raport făcut de Partidul Verzilor, reprezentat în Parlamentul European.

„În 2016 am estimat că Ikea a câştigat 1 miliard de euro între 2009 şi 2014 – venituri care ar fi putut fi utilizate pentru şcoli, spitale ori investiţii în transportul public”, a afirmat Sven Giegold, europarlamentar german din Partidul Verzilor.

La anunţul oficial al începerii anchetei, de luni, comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a precizat, cu referire la mecanismul folosit în acest caz pentru optimizarea fiscală.

„Toate companiile, mari sau mici, multinaţionale sau nu, ar trebui să plătească partea lor corectă de taxe. Statele membre nu pot permite anumitor companii să plătească mai puţine taxe, permiţându-le ca în mod artificial să îşi mute profiturile în altă parte.”

Potrivit datelor existente până în prezent, schema s-ar fi bazat pe exploatarea sistemului de francize cu care lucrează Ikea şi pe cooperarea cu autorităţile olandeze.

Astfel, Inter Ikea Systems, companie înregistrată în Olanda, care colectează tariful de franciză de la magazinele companiei din întreaga lume, ar fi reuşit la rândul ei să transfere banii în Luxemburg, între 2006 şi 2010, iar mai apoi în Liechtenstein, sub forma plăţii unor drepturi intelectuale de licenţiere către filialele de acolo ale Ikea. Operaţiunea a avut succes pentru că în cele două mici state vest-europene, veniturile obţinute din drepturi intelectuale nu se taxau şi pentru că autorităţile olandeze, prin două înţelegeri speciale, au permis Inter Ikea Systems să facă acest lucru şi să umfle artificial valoarea tranzacţiilor.

Atât Ikea, cât şi statul olandez, şi-au exprimat disponibilitatea de a coopera în timpul anchetei, Ikea menţionând că îşi exprimă angajamentul de a plăti taxe oriunde operează, în conformitate cu legile şi regulile în vigoare.

Magazinul Ikea din Băneasa a avut în 2016 vânzări de 515 milioane de lei, fără TVA, iar compania intenţionează să deschidă un nou punct de lucru pe bulevardul Theodor Pallady, în 2018.

Olanda este ţara din care provin cele mai multe firme cu capital străin care operează în România, însă numai două dintre primele 50 ca mărime sunt propriu-zis olandeze, restul fiind deschise de oameni de afaceri şi multinaţionale din SUA, Italia, Franţa, Germania, Belgia, România, Rusia şi Turcia. În 2015, aceste firme au înregistrat o cifră de afaceri de 35 miliarde de euro.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu